Societat 08/10/2014

La infermera contagiada amb Ebola es va aïllar després d'anar a l'ambulatori

Ella i el seu marit dormien en llits separats i utilitzaven lavabos diferents, segons publiquen diversos mitjans

Ara
2 min

BarcelonaLa infermera contagiada amb Ebola va sospitar que podia estar infectada amb el virus des del moment que va començar a tenir símptomes i va decidir aïllar-se després d'anar a l'ambulatori. En aquell moment va començar a utilitzar mascareta, i ella i el seu marit dormien en llits separats i utilitzaven lavabos diferents, segons publiquen aquest dimecres 'El País' i 'La Razón'.

La mateixa afectada va mantenir aquest dimarts una breu conversa telefònica amb un periodista del diari 'El Mundo', que la publica aquest dimecres. La infermera assegura que està "una mica millor", diu que no té "ni idea" de com es va contagiar, i respon que ella va seguir el protocol i no va sortir preocupada. La conversa, que comença amb la dona preguntant al periodista com ha aconseguit el seu número, s'acaba així: "No vull parlar perquè em canso".

Segons 'El Mundo', quan la infermera va anar a l'ambulatori, el metge de família li va dir que tenia "el virus de la grip" i li va receptar paracetamol perquè li baixés la febre. Segons el ministeri de Sanitat, la dona no li va dir al metge que havia estat en contacte amb un malalt d'Ebola. El diari assegura que l'Hospital Carlos III també va constatar que tenia febre però, tot i saber que havia tractat un malalt d'Ebola, va decidir no aïllar-la.

'El País' afegeix que, segons els treballadors de l'Hospital d'Alcorcón, la infermera va arribar al centre amb una ambulància "convencional", tot i que el protocol estableix que els trasllats s'han de fer "en una ambulància especialment preparada" i que el personal ha d'utilitzar un "equip de protecció individual". Els treballadors també denuncien que van passar sis hores des que van sol·licitar el trasllat al Carlos III fins que va aparèixer l'ambulància que s'havia d'endur la pacient.

El vestit de protecció, la causa del contagi?

Segons 'El País', el contagi s'hauria pogut produir en el moment de treure's el tercer dels vestits superposats de protecció després de l'atenció del missioner Manuel García Viejo el mes passat. El coordinador del centre d'Alertes i Emergències del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assenyalat que és una de les hipòtesis amb què es treballa. En una entrevista a la Cope aquest dimecres, ha dit que "és difícil encara decidir o tenir certesa del que va passar, perquè forma part d'una investigació. Tindrem els resultats aviat".

stats