Societat 22/11/2018

Un informe forense confirma que Roger Español va perdre l'ull l'1-O per l'impacte d'una pilota de goma

El jutge ja ha interrogat vuit escopeters per identificar l'autor del tret

Montse Riart
2 min
Roger Español: “Si l’Estat em demanés disculpes, no les acceptaria”

BarcelonaEl jutge que investiga les càrregues policials de l'1-O a Barcelona ja té sobre la taula l'informe forense sobre les lesions patides per Roger Español, l'home ferit en un ull a l'Escola Ramon Llull. Els pèrits que han analitzat les seves lesions conclouen que el votant va perdre l'ull per l'impacte d'una pilota de goma. Precisament, aquest dijous el magistrat ha interrogat quatre escopeters més que van disparar aquests projectils a la zona on va caure ferit Español.

Segons l'informe, al qual ha tingut accés l'ARA, les lesions de l'ull d'Español "són compatibles amb un impacte a gran velocitat, probablement d'una pilota de goma". Tot i que ni la Fiscalia ni cap altra part del cas ho havia posat en dubte fins ara, dimarts passat l'advocat d'alguns dels escopeters investigats va qüestionar l'origen de la lesió, recordant que a la zona on Español havia resultat ferit s'havien llançat objectes i que els seus clients havien estat "apedregats" pels votants. De fet, els agents interrogats fins ara han defensat l'ús de pilotes de goma l'1-O per l'"odi extrem" que asseguren que demostraven els votants.

Localitzat però no identificat

Les acusacions han aconseguit localitzar a les imatges que tenen del moment dels fets l'agent que va disparar el tret que va impactar en Español, però de moment no han aconseguit identificar-lo perquè en els vídeos no es veu el seu número d'identificació. Per això el jutge ha citat a declarar tots els escopeters que estaven a prop del punt on l'home va caure lesionat.

Els quatre primers agents que van declarar dimarts passat van assegurar que havien disparat procurant que la bala rebotés a terra i a una distància de 50 metres, com estableix el protocol, tot i que els pèrits que han analitzat les imatges que té el jutge del cas conclouen que la distància era tan sols de 10 a 15 metres, que algunes armes es van disparar en horitzontal i no apuntant a terra i que el context en el qual es van produir els trets no era de perill per als agents.

Aquest divendres declararà l'inspector que estava al càrrec del dispositiu de l'Escola Ramon Llull i que és qui hauria donat l'ordre de disparar pilotes de goma aquell dia.

stats