Societat 14/04/2021

Fins a 178 trucades per trobar un taxi adaptat

Denuncien l'Institut Metropolità del Taxi per incomplir el mínim de flota apte per a persones amb mobilitat reduïda

Clara López
2 min
Un grup de taxis de Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl servei de taxis adaptats a l'àrea metropolitana és insuficient. La denúncia l'han presentat als jutjats un grup de quinze persones amb mobilitat reduïda, assessorats pel Col·lectiu Ronda i amb el suport de l'Oficina de Vida de Barcelona. Consideren que l'Institut Metropolità del Taxi (Imet) incompleix el mínim establert de tenir el 5% de la flota de taxis adaptats i que només l'1% dels vehicles ho està, un fet que "discrimina" el seu accés a un servei "essencial".

Maria Oliver va fer 178 trucades i va esperar fins a tres hores per poder anar a vacunar-se amb taxi aquest dilluns. "Quan portava 120 intents vaig haver de prendre un ansiolític", explica Oliver. Ella és una dels quinze denunciants i lamenta que ha de demanar el taxi amb dies d'antelació i molt sovint després de llargues esperes al telèfon. "Et pots estar hores amb la música de fons esperant i quan despengen et diuen que no queden taxis", critica aquesta usuària.

13 anys per adaptar-se

La normativa que obliga que almenys el 5% dels taxis que operen a l'àrea metropolitana siguin vehicles adaptats va entrar en vigor l'any 2007. El text donava a l'Imet un termini de deu anys per adaptar-se al mínim establert, però des del Col·lectiu Ronda asseguren que el percentatge d'aquests vehicles continua sent "molt inferior". Afegeixen, a més, que, tot i les queixes interposades pels usuaris des de fa anys –l'última d'elles, una reclamació administrativa el 2019–, "no hi ha hagut cap millora ni canvi" per part de l'organisme.

Els usuaris asseguren que es tracta d'un "problema de discriminació", sovint "invisible" a ulls de molta gent. "La gent veu l'adhesiu de la cadira de rodes als taxis, sap que algunes estacions de metro estan adaptades o veu que les rampes als autobusos funcionen i es pensa que les persones amb mobilitat reduïda ho tenim tot resolt, quan en realitat no és així", lamenta Oliver. Els advocats del Col·lectiu Ronda afirmen que l'incompliment de la quota de vehicles adaptats vulnera l'article 14 de la Constitució, que estableix la prohibició absoluta de qualsevol forma de discriminació per condició física.

stats