Societat 04/11/2016

Interior investiga els vigilants de la casa okupa desallotjada a les Corts

ADN Sindical ha denunciat Elite Control Grup SL per intrusisme laboral i per no dur uniforme ni acreditació visible tal com correspon a les empreses de seguretat privada

Enric Borràs
4 min
Els vigilants llogats pels propietaris de l'edifici ocupat a les Corts, la Benaventurada, després que els manifestants els hagin llançat ous i pintura

BarcelonaLa conselleria d'Interior investiga una denúncia presentada per ADN Sindical Seguridad y Servicios de Cataluña contra l'empresa Servicios Elite Control Grup SL, on treballen els vigilants de la casa okupa desallotjada la setmana passada sense intervenció policial al barri de les Corts de Barcelona. ADN Sindical ha fet arribar al Govern documentació per demostrar que l'empresa no té autorització per fer tasques de seguretat privada i que els vigilants no duien l'uniforme ni l'acreditació visible que exigeix la llei.

L'empresa, amb seu a Sant Boi de Llobregat, té com a administrador únic Walter Alfredo Lamy, que ha negat a aquest diari que exercís funcions de seguretat privada. "Nosaltres no som seguretat privada, som una empresa de control d'accessos, només, i no hem fet mai la funció de seguretat privada", ha declarat. Ha afirmat que el que feien a la casa, contractats pel propietari, era "no permetre que entressin els okupes a l'edifici" però a la vegada ha admès que no podien "impedir per la força" l'entrada de ningú. Aquesta afirmació és com a mínim aparentment contradictòria: com pretenien impedir sense força que algú entrés a un edifici tapiat? A més, les funcions que feien poden col·lidir amb la legislació vigent.

Fonts d'ADN Sindical asseguren que les funcions de control d'accessos només serveixen per a espectacles, discoteques i casos semblants. De fet, al reglament d'espectacles s'inclou la figura de controlador d'accessos i la llei estatal de seguretat privada 5/2014 diu clarament que "la vigilància i protecció de béns, establiments, llocs i esdeveniments, tant públics com privats" és una activitat de seguretat privada. Tot i això, la mateixa llei deixa fora les activitats de control d'accessos "dutes a terme a les portes o a l’interior d’immobles, locals públics, aparcaments, garatges, autopistes, incloent-hi les seves zones de peatges, àrees de servei, manteniment i descans, per porters, conserges i la resta de personal auxiliar anàleg". El reglament de seguretat privada ho concreta més i només deixa fora de l'àmbit de la seguretat privada "les activitats d'informació als accessos" i de comprovació de l'estat de les instal·lacions fetes en edificis particulars "per porters, conserges i personal anàleg". Això descartaria la possibilitat d'impedir cap accés.

Per poder fer funcions de vigilància privada Elite Control hauria de constar al Registre Nacional de Seguretat Privada, però, tal com admet Lamy mateix, no està inscrita ni al registre d'empreses de vigilància privada del ministeri de l'Interior espanyol ni al de la conselleria d'Interior. La manca d'autorització, d'uniforme i d'acreditació, en cas que usurpin funcions de vigilància privada, comportaria sancions administratives, segons fonts del Govern, que asseguren que si confirmen que l'empresa ha vulnerat la llei "s'actuarà en conseqüència".

Dos dels vigilants privats sense uniforme que controlen la casa tapiada del carrer Benavent

Aquest diari va poder comprovar divendres de la setmana passada que hi havia quatre vigilants de paisà davant del carrer Benavent número 25, acabat de desallotjar aquell matí mateix aprofitant que en aquell moment no hi havia ningú. Uns paletes havien tapiat els accessos amb el suport dels vigilants. Un dels vigilants, tot i que d'entrada negava que ho fossin, després va admetre que la seva funció era impedir que tornessin els okupes. "T’asseguro jo que no deixarem que aquí torni a entrar ningú", va declarar.

L'home va dir que eren d’una empresa de vigilància, però no duien uniforme ni acreditació de cap mena i es negava a dir-ne el nom. "No t’haig de dir ni el meu nom ni el de l’empresa per res, a tu", va deixar anar. La llei de seguretat privada qualifica com a infracció exercir funcions de seguretat privada sense uniforme i fonts de la Conselleria d'Interior confirmen que l'uniforme i dur el número identificatiu visibles és obligatori. Les úniques excepcions són els detectius privats -que no fan funcions de vigilància de seguretat- i els escortes -que protegeixen persones, no béns immobles-.

Diumenge els treballadors d'Elite Control es van situar davant la porta de la casa per impedir-ne l'accés als manifestants que protestaven contra el desallotjament i que van respondre la presència dels vigilants irregulars llançant-los pintura. Llavors algun dels vigilants duia jaquetes amb el logotip d'Elite Control, però això tampoc compleix amb l'uniforme reglamentari exigit per llei, entre altres raons perquè no duien visible el número d'identificació. Ahir, el dia després que ADN Sindical presentés la denúncia a Interior, ja no controlaven l'habitatge, segons que ha pogut saber aquest diari.

La denúncia dels sindicalistes deixa clar que, així que van veure les imatges dels homes que controlaven la casa, es van adonar que no eren vigilants de seguretat acreditats. Un dels homes d'ADN Sindical va anar al carrer Benavent a comprovar-ho, segons consta al document que han presentat a Interior. També diu que dilluns van trucar als Mossos d'Esquadra per informar-los de la infracció i els van contestar que ja havien identificat els vigilants. "És una empresa de serveis que està fent tasques d'empresa de seguretat privada que no pot fer", diu clarament la denúncia.

La queixa del sindicat i la investigació d'Interior sobre l'actuació de l'empresa de seguretat privada arriben pocs mesos després de la polèmica destapada aquest estiu a 'La Directa' sobre l'empresa Desokupa, "especialitzada en el desallotjament de pisos o edificis ocupats il·legalment", segons anuncia a la seva web, i denunciada per la seva manera d'actuar. Però Desokupa, que assegura que fa tasques d'intermediació i que tampoc consta al registre d'empreses de seguretat privada, no fa tasques de vigilància de diversos dies davant d'un immoble i, per tant, segons el sindicat és més difícil de dir que faci intrusisme professional.

stats