Societat 28/10/2016

“Aquests okupes no són mala gent, però no volem un altre Can Vies”

Un propietari alertat per alguns veïns tapia un edifici ocupat a les Corts sense ordre judicial ni avisar els Mossos

Enric Borràs
3 min
Dos dels vigilants privats sense uniforme que controlen la casa tapiada del carrer Benavent

BarcelonaNo han organitzat cap festa ni han causat cap problema als veïns, van repartir octavetes a les bústies del carrer explicant que volien fer activitats obertes al barri i que respectarien “els horaris de descans i la tranquil·litat del veinat”. Però n’hi ha que no s’ho han cregut. “No puc dir que els nois que hi ha aquí siguin maleducats, ni mala gent, no hem tingut cap problema amb ells; però no sabem quins vindran demà i no volem un altre Can Vies”, declarava aquest migdia Anna Ramon, presidenta de l’Associació de Veïns del Camp Nou, a Barcelona.

Unes desenes de joves de diferents col·lectius de les Corts van ocupar el dia 11 una antiga torre al carrer Benavent número 25. Són del barri, alguns veïns que se’n queixen els coneixen i els tracten pel nom de pila. Però els rebutgen per la por d'un altre conflicte com el del desallotjament de Can Vies i perquè no volen gent “de vida fàcil amb telèfons de 700 euros que no paguen lloguer”. S’havien proposat fer-los fora i van començar penjant unes desenes de pancartes als balcons amb eslògans com “no volem un Can Vies II al nostre barri” i “no okupes a Benavent”, també van fer algunes cassolades i demà tenien previst tallar la Travessera de les Corts. Però van prendre una mesura més eficaç, segons admet una altra membre de l’Associació de Veïns que prefereix no dir el seu nom i que presideix la Plataforma Pro Vivendas Turísticas: van buscar el propietari pel seu compte i el van avisar que uns nois s’havien fet seu l’habitatge.

La façana de la casa ocupada i desallotjada -al centre- és en força mal estat

L’amo,que té l’immoble a través de l’empresa Especialistes del Subsòl SL, no es va fer esperar per actuar. “Aquest matí un noi ha vist moviments estranys”, explica Miren, portaveu del col·lectiu que ha batejat la casa com la Benaventurada, “resulta que uns paletes, amb uns vigilants, ho han tapiat tot menys una finestra”. Els han agafat per sorpresa. Ningú no vivia encara a l’edifici perquè feia tant que estava abandonat que primer l’havien d’arreglar. Fonts dels Mossos d’Esquadra afirmaven al migdia que no hi havia cap denúncia per l’ocupació i, per tant, tampoc hi havia cap ordre de desallotjament. L’Ajuntament ha confirmat que un home, que s’ha identificat com el propietari, havia encarregat aquestes tasques. A la pràctica, ha desallotjat la casa ocupada pel seu compte.

Al migdia hi havia quatre homes forts, alts i poc parladors a la porta de la torre. Un ha admès que eren vigilants contractats pel propietari i tot i que primer deia que no eren allà per impedir que algú entrés a la casa i al cap d’una estona afirmava: “t’asseguro jo que no deixarem que aquí torni a entrar ningú”. Deia que eren d’una empresa de seguretat privada, però no duien uniforme ni acreditació de cap mena i es negava a dir-ne el nom. “No t’haig de dir ni el meu nom ni el de l’empresa per res, a tu”, deia. La llei estatal de seguretat privada 5/2014 qualifica com a infracció exercir funcions de seguretat privada sense uniforme.

“Hi ha veïns en contra però molts altres ens donen suport”, explicava Miren al migdia. Al cap de poca estona Carles, veí del mateix carrer, i Anna, del barri, s'han acostat a la casa per expressar el seu suport als joves. I han recriminat a Ramon que l’Associació de Veïns no hagués dit res quan els Mossos van desnonar el mes passat una família amb nens al carrer Arizala, a tres cantonades. “No ens en vam assabentar”, s’ha excusat la presidenta de l’entitat.

A partir de les set del vespre encara no un centenar de persones s'han concentrat davant la casa tapiada en suport dels okupes. "Els carrers seran sempre nostres!", cridaven. Un grup de veïns amb pancartes en contra dels joves, encapçalats per Ramon, els ha fet front amb crits com "fora!" i picant cassoles. La protesta i la contraprotesta, vigilades pels Mossos d'Esquadra i per cinc vigilants privats davant la casa conflictiva, ha estat pacífica més enllà d'alguns intercanvis de retrets i insults.

stats