Societat 11/07/2014

Llei Fernández Díaz: fins a 6 hores de retenció per identificar una persona a la comissaria

Fernández Díaz assegura que amb la llei de seguretat ciutadana els qui van assetjar el Parlament haurien tingut, com a mínim, una sanció administrativa

Joan Rusiñol
1 min

MadridFinalment, els cossos i forces de seguretat de l'estat espanyol podran retenir un màxim de sis hores una persona per poder ser identificada a les dependències policials. Aquesta era una de les demandes que el Consell d'Estat va fer al govern espanyol, després d'analitzar l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana, elaborat pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que inicialment no marcava cap límit de temps per a aquesta nova figura que anomenaran "retenció".

Després del consell de ministres, el ministre ha confirmat que ha hagut de suavitzar alguns aspectes d'aquell projecte, que ara ha rebut llum verda del govern i s'enviarà al Congrés per ser debatut. Díaz ha justificat que la normativa prohibeix per primera vegada "les identificacions indiscriminades o per perfil ètnic".

També ha anunciat que es mantenen les sancions previstes a la legislació actual, però que en el cas dels delictes greus o molt greus, per regla general, sempre s'aplicarà la part baixa de la quantitat possible. A més, assegura que es tindrà en compte la capacitat econòmica de l'infractor.

Setge al Parlament

Sobre manifestacions davant del Congrés, el Senat o parlaments autonòmics, la nova llei rebaixa la categoria de greu a lleu, sempre que no es produeixin "pertorbacions a la seguretat".

El ministre ha afirmat que, amb aquesta llei en vigor, els que han quedat absolts per assetjar el Parlament de Catalunya haurien rebut, com a mínim, una sanció administrativa. En qualsevol cas, però, ha afirmat que l'objectiu de la norma no és "reprimir" manifestacions sinó justament "garantir dret a manifestació".

stats