Societat 04/10/2016

Interior arxiva l'expedient disciplinari contra els mossos del Cas Benítez

La conselleria tanca el procés sancionador contra els agents, condemnats a dos anys de suspensió de sou i feina després d'un acord de conformitat

M. Riart / E. Borràs
2 min
Els vuit agents dels Mossos d'Esquadra acusats per l a mort de l’empresari Juan Andrés Benítez

BarcelonaEl departament d'Interior ha tancat l'expedient sancionador contra els mossos condemnats per la mort del veí del Raval, Juan Andrés Benítez, durant una reducció policial el 2013. Als agents els van condemnar a dos anys de suspensió de sou i feina per un homicidi imprudent, després d'un pacte de conformitat entre les defenses i les acusacions. Inicialment s'enfrontaven a una condemna d'entre 11 i 14 anys de presó.

L'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), que exercia d'acusació popular, va demanar que es notifiqués al Director General de la Policia la sentència i que es tingués en compte per expedientar-los. Però finalment el cos ho ha descartat. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ja va anunciar que no tenia intenció de castigar administrativament els agents.

Tres anys de la mort de Benítez

La nit del 5 d'octubre del 2013, Benítez va morir durant una reducció policial davant de casa seva, al carrer Aurora de Barcelona. La sentència recollia que la maniobra dels agents va ser excessiva i desproporcionada, tant pel nombre de mossos que hi van participar -fins a vuit-, com pel temps que va durar: 12 minuts amb "puntades de peu, cops de puny i de genoll”.

Els condemnats van acceptar que es van posar "de comú acord" per "lesionar" Benítez "incomplint" els protocols policials. Inicialment s'enfrontaven a una condemna d'entre 11 i 14 anys, però finalment van pactar un acord amb les acusacions on s'assegurava que la mort de Benítez es va produir per la suma de les lesions que va rebre, la situació d'estrès que va patir i la malaltia cardíaca que arrossegava.

L'advocat de quatre mossos acusats s'abraça amb els seus clients dins de sala

A banda de la suspensió de sou i feina, els vuit agents van ser condemnats a indemnitzar la família de la víctima amb 150.000 euros. Durant cinc anys estaran en llibertat vigilada, no podran patrullar ni acostar-se al carrer Aurora del Raval i hauran de fer cursos de formació. Inicialment l'entitat ACDDH era reticent a l'acord, però va acabar acceptant-lo per garantir una condemna per als agents.

stats