Societat 12/09/2018

El jutge de les càrregues de l'1-O cita com a investigats cinc policies nacionals més

El titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona veu violència "indiscriminada" i actuacions "desproporcionades" a les escoles Àgora i Infant Jesús, i a l'Escola Pia de Sant Antoni

Enric Borràs
4 min
La policia Nacional carrega contra la gent a l'institut Jaume Balmes.

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha citat a declarar com a investigats cinc policies nacionals més arran de les càrregues a la ciutat per impedir el referèndum de l'1 d'octubre. Amb aquests cinc agents, el jutge Francesc Miralles ja investiga deu membres del cos policial espanyol. Tres dels policies estan implicats en les càrregues de l'Escola Àgora, i els altres dos haurien participat en les que hi va haver a les Escola Pia de Sant Antoni i l'Escola Infant Jesús de Sant Gervasi.

Tres dels policies citats com a investigats són els caps dels dispositius que van actuar a cada un dels centres. Dues de les escoles, l'Escola Pia i l'Infant Jesús, no són de titularitat pública i cal recordar que el jutge ja va posar en dubte les actuacions policials en escoles privades arran del cas del centre Fedac, a Horta, argumentant que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) especificava que "s'havia d'impedir la utilització d'edificis públics". "L'actuació policial en aquest cas no estava emparada per l'escrit del TSJC", va concloure Miralles, i això també es podria aplicar a aquests altres dos centres.

L'advocat del centre per la defensa dels drets humans Irídia, Andrés García Berrio, que exerceix l'acusació del cas en representació d'alguns dels ciutadans afectats, diu que la decisió judicial "és un nou pas per acabar amb la impunitat de l'1 d'octubre" i recorda que ja hi ha agents investigats per actuacions en més de mitja dotzena d'escoles. "S'està demostrant la desproporció de l'actuació policial", afegeix, i recorda que això s'està aconseguint sobretot gràcies a la col·laboració de la ciutadania amb el col·lectiu Som Defensores. Tot i això, Berrio afegeix que s'ha arxivat la causa de l'Escola Mare Nostrum a causa de la dificultat d'identificar els policies implicats en les agressions.

Escola Àgora

Segons la interlocutòria del jutge, quan els policies nacionals van arribar al CEIP Àgora de Nou Barris van començar a avançar mentre els ciutadans que s'hi concentraven s'anaven enretirant. En un moment determinat els concentrats van deixar de retrocedir i els agents van començar a "fer ús" de les porres "pegant de manera indiscriminada". Arran dels vídeos que s'han aportat a la causa, el jutge diu que es veu que els cops són de dalt a baix, amb la qual cosa "colpegen forçosament la zona superior del cos", fet que incompleix els protocols policials. El jutge també deixa clar que en cap moment es veu ni una sola agressió contra els agents.

El jutge afirma que al vídeo es veuen diverses persones amb lesions sagnants al cap que acaben requerint punts de sutura. La interlocutòria afirma que l'ús de la força "a priori apareix com a desproporcionat tant respecte a la situació existent com als objectius de la intervenció, perquè no hi ha cap motiu pel qual les defenses dels agents s'usessin de la manera que es van fer servir". A les imatges, afegeix el jutge, es veu com un dels ciutadans denunciants va sortir pel seu propi peu del centre, "amb la mà al cap amb un gest de dolor" i tot i així els policies el van empènyer. Es veu un altre denunciant "amb el cap ensangonat en diverses fotografies".

Entre altres, cita el cas d'un altre ciutadà que "apareix entre els agents, a empentes, cau a terra i un cop caigut rep puntades de peu i cops de porra per part de diversos agents". Encara a terra continua sent colpejat per dos dels agents, un dels quals "fins i tot el colpeja al cap per darrere quan s'està incorporant" ajudat per un altre policia "que també el colpeja, li clava puntades de peu i l'empeny". A part d'aquests dos policies, el titular d'instrucció número 7 també cita el cap de l'actuació policial a l'Escola Àgora.

Escola Pia de Sant Antoni

A l'Escola Pia de Sant Antoni, que és a la ronda de Sant Pau, el jutge explica que segons les imatges els policies nacionals van carregar contra els concentrats sense que se sentís cap avís o advertència. "Els agents comencen a agafar aquestes persones i les llancen a terra o les empenyen cap a fora, sense cap mirament i utilitzant certament una violència desproporcionada atesa la situació", diu la interlocutòria. "S'observen fins i tot agressions clarament gratuïtes", continua, i cita el cas d'un agent de paisà amb la cara tapada que "de manera absolutament innecessària" clava una puntada de peu a un ciutadà a qui acaben de llançar a terra. Un altre ciutadà, "confús davant l'actuació policial i amb les mans alçades, rep tres cops de puny d'un agent al costat dret, i després un altre l'agafa pel coll i el llança a terra", on li clava puntades de peu. Com que no du uniforme l'agent de paisà tampoc du número identificatiu, i el número dels altres dos policies no es veu, explica el jutge.

El jutge diu que en aquest cas l'ús de la força "a priori" també sembla "desproporcionat", perquè no hi ha cap motiu pel qual no avisessin de l'actuació policial ni perquè es fes "amb el nivell de violència que s'observa als vídeos aportats". Tampoc es veu cap atac als agents, afegeix, i "les lesions que presenten són compatibles amb la violència exercida per ells mateixos". El jutge cita a declarar el responsable de l'actuació policial a l'escola perquè identifiqui els policies implicats en els vídeos.

Escola Infant Jesús

A l'Escola Infant Jesús del barri de Sant Gervasi els policies van començar l'actuació "arrossegant la gent asseguda a terra, a vegades amb cops i puntades de peu". A algunes persones les van empènyer "violentament" i a d'altres fins i tot els estiraven les orelles quan, segons reconeix el jutge, a les imatges no es veu cap "activitat violenta" per part dels ciutadans concentrats, que tan sols obstaculitzen el pas dels agents. Tot i les imatges que acrediten aquests fets, el jutge explica que a l'informe policial que ha rebut, el cos espanyol assegura que no va actuar al centre, que és una escola privada. "L'actuació policial no va ser tan asèptica com s'indica a l'informe, perquè els agents no es van limitar a presentar-se al lloc dels fets, sinó que van mirar d'accedir al centre escolar, amb la qual cosa es va crear la situació descrita".

El jutge insisteix que l'actuació policial en aquesta escola no estava emparada per les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tal com reconeix l'informe policial, perquè és un centre privat i no públic. "Cal preguntar-se quin va ser el motiu pel qual es va actuar i es van empènyer i colpejar les persones que hi havia", afegeix el jutge. Per això cita el responsable de l'actuació de la Policia Nacional en aquest centre escolar.

stats