Societat 30/07/2020

Un jutge investiga la gestió del Govern als geriàtrics pel coronavirus

La Guàrdia Civil requereix informació a les conselleries de Salut, Afers Socials i Economia

Ara
2 min
Voluntaris d’Open Arms fent tests de coronavirus en una residència de Barcelona.

BarcelonaUn jutge de Barcelona investiga per malversació i homicidi imprudent la gestió de la Generalitat a les residències de gent gran, així com l'actuació dels mateixos geriàtrics, tant públics com privats, durant la pandèmia del coronavirus. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat posteriorment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), agents de la Guàrdia Civil van acudir aquest dimecres a les conselleries de Salut i Afers Socials, per ordre de la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, per demanar expedients vinculats a la compra de material sanitari i informació sobre els geriàtrics que van ser intervinguts per la Generalitat durant l'estat d'alarma. Tot i que una part del cas està en secret de sumari i per tant la justícia no en dona més detalls, el TSJC també assenyala que el requeriment d'informació també va arribar al departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda.

Els agents van recollir per ordre judicial informació sobre les persones grans que van ser traslladades de centre, les mesures d'aïllament, la xifra de contagiats i morts per coronavirus en els geriàtrics així com les proves PCR que van practicar, segons les fonts.

A més, en el marc d'aquesta investigació, la Guàrdia Civil també ha pres declaració com a testimoni a la presidenta de les patronals Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i el Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones Dependents, per saber de primera mà si van adquirir material sanitari, qui eren els seus interlocutors a la Generalitat i si les seves propostes van ser ateses per l'administració.

El jutge indaga si en la gestió dels geriàtrics, tant per part de la Generalitat com de les mateixes residències d'avis, s'han comès errors de coordinació i dèficit en l'atenció als interns, i si van funcionar els protocols de prevenció davant el coronavirus, entre altres aspectes.

stats