Societat 21/01/2019

Investigadors catalans troben un nou procés de com els bacteris resisteixen els fàrmacs antimicrobis

Els gens resistents van aparèixer fa milions d'anys però van estendre's amb l'agricultura moderna

Acn
2 min
El 38% del sòl del planeta es dedica a l'agricultura i la ramaderia

BarcelonaUn equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Maryland Baltimore County (UMBC) han descobert un nou procés capaç de generar resistència a fàrmacs sintètics en poblacions bacterianes molt abans del seu ús clínic. Els investigadors han analitzat la informació genètica dels bacteris per trobar l'origen dels elements resistents a sulfamides –fàrmacs antimicrobis– que es detecten freqüentment en superbacteris als hospitals.

La recerca ha conclòs que els gens resistents van aparèixer en dues famílies de bacteris fa més de 600 milions d'anys, a través de mutacions naturals. Tot i això, no va ser fins a mitjans del segle XX, a partir de la introducció de noves substàncies químiques en l'agricultura, quan es van transferir a altres bacteris.

La recerca l'han liderat Jordi Barbé, del Grup de Microbiologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Ivan Erill, del departament de biologia de la Universitat de Maryland Baltimore County (UMBC), i l'ha publicat 'Frontiers in Microbiology'. Barbé i Erill destaquen que la descripció d'aquest procés té importants repercussions de cara al futur del sector farmacèutic.

"La troballa confirma la necessitat de fer servir una teràpia combinada multifàrmac que ataqui diversos mecanismes de resistència en l'àmbit hospitalari", assegura Erill, i afegeix que la descoberta dels gens de resistència en bacteris que viuen al subsol i als aqüífers "alerta de la necessitat de reduir l'ús actual d'antibacterians en agricultura".

Al seu torn, Jordi Barbé apunta que la principal hipòtesi es basa en el fet que "la ingent variabilitat genètica dels bacteris hauria afavorit la mutació dels gens de resistència que ara s'han identificat sense necessitat que hi hagués la pressió selectiva de la sulfamida o cap substància similar a la natura".

A la natura, expliquen els investigadors, es poden trobar gens de resistència als antibiòtics abans de la seva aplicació clínica, perquè els mateixos microorganismes els generen davant les substàncies antibacterianes dels seus competidors en l'ecosistema. Destaquen, però, que no era previsible que aquest fenomen es donés també en els fàrmacs de síntesi. I en cap cas abans s'havia trobat un procés com el descrit en aquest estudi, identificant una mutació en el gen diana del fàrmac, afirmen.

stats