Salut
Societat 13/12/2010

Investigadors catalans identifiquen les cèl·lules que inicien els tumors

Un equip de l'Hospital Vall d'Hebron ha trobat marcadors que indiquen on són les cèl·lules responsables de la metàstasi. Un fàrmac en proves podria atacar-les

Marta Bausells
2 min
Un laboratori al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia

BarcelonaCada càncer és un món, i en cada pacient té característiques que varien. A més, la recerca recent revela que dins de cada tumor hi ha cèl·lules diferents. Hi ha un tipus especial de cèl·lules anomenades "cèl·lules mare tumorals" que són les responsables d’iniciar el càncer, de fer que torni a aparèixer i de la metàstasi –que, de fet, és una reaparició en un altre òrgan.

Un estudi d’un grup de recerca del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) publicat avui a la revista Cancer Cell ha trobat uns marcadors, dues proteïnes, que permeten identificar aquestes cèl·lules, és a dir, veure quantes n’hi ha i on són.

Joan Seoane, professor d’investigació ICREA del VHIO, ha liderat l’estudi i comenta que és un desenvolupament molt important per al tractament de la malaltia. Fent un símil amb la botànica, compara el càncer amb una mala herba: “si es talla de socarrel però no se n’elimina el bulb, l’herba tornarà a sortir”. Ara, doncs, han identificat aquest bulb, i l’objectiu és trobar els fàrmacs que el puguin atacar.

La recerca bàsica ha estat paral·lela a estudis del tractament dels pacients, en què han descobert un fàrmac –actualment en procés d’assaig clínic– que eliminaria aquestes cèl·lules. La recerca s’ha centrat en un tipus de tumor cerebral maligne, el més freqüent, i hi ha indicis que alguns subtipus de càncers de mama, de còlon i de pulmó podrien comportar-se de manera semblant.

Seoane adverteix contra les falses esperances. De moment, tot això és un pas endavant per “entendre millor la complexitat del càncer, comprendre qui és l’enemic”.

stats