Societat 13/03/2019

El fiscal vol que l'investigat pel doble crim de Susqueda se sotmeti a un polígraf cerebral

Al·lega que la prova, que ja es va fer servir en el cas Marta del Castillo, té una "gran acceptació" als Estats Units

Acn
3 min
Mossos al pantà de Susqueda, on s'han trobat dos cossos

GironaEl fiscal vol que l'investigat pel doble crim al pantà de Susqueda se sotmeti a un polígraf cerebral. La prova de Potencial Evocat Cognitiu P300, anomenada popularment 'test de la veritat', consisteix en presentar al sospitós un seguit d'imatges i àudios de manera aleatòria i comprovar en quines es registra una reacció neurològica. Segons exposa el fiscal a la petició de noves diligències que ha fet arribar al jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners, es tracta d'una prova "innovadora" però que té una "gran acceptació" als Estats Units i també al·lega que "nombrosos estudis científics n'avalen la validesa". Aquest test, però, no es pot fer sense el consentiment de l'investigat, Jordi Magentí. No seria el primer cop que es fa aquesta prova a l'estat espanyol: l'assassí de Marta del Castillo s'hi va sotmetre en la investigació per trobar el cos de la víctima.

La defensa de Magentí qualifica "d'extravagància processal" que el fiscal demani sotmetre'l al polígraf cerebral. El despatx Salellas i Associats subratlla que aquesta prova "ni és científica" ni tampoc "pròpia del nostre sistema d'investigació" i creu que no es correspon amb "l'exigència de rigor, objectivitat i seriositat" que ha de guiar l'actuació del fiscal. De fet, s'estranya que ara es vulguin practicar "proves sobre la ment" de Magentí quan no es disposa "ni d'un sol indici" contra ell. La defensa ni tan sols entra a dir si l'investigat se sotmetrà o no al polígraf, perquè pensa que abans cal debatre si la prova "és emmotllable" al sistema processal. L'advocat de l'investigat entén que no i en referència a Magentí recorda que ni tan sols ha declarat davant del jutjat i que, a més, es troba afectat per "una patologia mental diagnosticada".

El jutjat instructor també haurà de determinar si acorda la prova del 'test de la veritat', tot i que el fiscal del cas de Susqueda, Víctor Pillado, demana que es faci i que es gravi en vídeo perquè es pugui visionar en un judici. L'acusació pública al·lega que, tractant-se d'una prova "mèdica objectiva", Magentí no hauria de tenir "cap inconvenient" a fer-la "si es considera innocent". "L'ajudaria a provar la seva innocència, mentre que, en cas de trobar-nos davant del responsable del doble assassinat, el seu cervell ens reflectiria la realitat del que va succeir, visualitzant imatges que només l'autor dels fets va poder veure", argumenta.

Autor de manera "absolutament necessària"

Després que el 28 de desembre l'Audiència de Girona ordenés la posada en llibertat de l'únic investigat per l'assassinat de la parella del Maresme el 24 d'agost del 2017, per considerar que no hi havia "càrrega incriminatòria suficient" contra Magentí, el fiscal ha enviat un informe al jutjat en què sol·licita una desena de noves proves i la presa de declaració de sis testimonis. Segons recull a l'escrit, les diligències serviran per demostrar si existeixen altres línies d'investigació o si "realment l'investigat és l'autor dels fets en cas que totes les proves condueixin cap a ell, com ha anat passant fins ara". "El convertirien en l'autor de manera absolutament necessària, perquè el contrari seria contradir el sentit comú", apunta.

Entre les altres proves que demana, hi ha que s'acordi una comissió rogatòria als Estats Units, a través del magistrat d'enllaç, per aconseguir que Google aporti tota la informació de l'historial de navegació dels mòbils de les víctimes. El fiscal detalla que la impossibilitat de tenir accés a la "totalitat" de la informació dels terminals ha provocat que, en aquest moment de la investigació, no es pugui donar una "explicació lògica" al recorregut que van fer les víctimes. També sol·licita a la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos que localitzi totes les persones que tenen masies o immobles, tant habitats com deshabitats, al voltant del pantà per esbrinar si el dia 24 d'agost eren a la zona.

El fiscal demana que el jutjat acordi que els Mossos, amb l'ajuda d'una empresa externa, facin les immersions al pantà de Susqueda per intentar localitzar l'arma de foc amb la qual van matar els joves i els objectes personals de les víctimes que no s'han trobat (com els telèfons mòbils i uns drons que duien). Amb l'objectiu d'intentar localitzar els objectes, també reclama a la companyia aèria amb la qual la dona de Magentí va tornar a Colòmbia després de la desaparició dels joves que detalli quin equipatge va facturar o si va enviar algun paquet o mercaderia amb avió. Finalment, l'acusació pública vol que es facin més estudis a la pedra localitzada a la motxilla que portava el cos d'una de les víctimes. Ara el jutjat d'instrucció resoldrà quines proves sol·licitades per la fiscalia accepta o desestima. Llavors encara es podrà recórrer la decisió a l'Audiència de Girona.

stats