Societat 23/05/2017

Investiguen la mestra d'una llar d'infants per agredir i vexar nens durant vuit anys

El jutge del cas destaca que l'Ajuntament va ignorar les queixes i la recomanació de dur els fets als tribunals, però el consistori es defensa i assegura que va actuar correctament

Enric Borràs
3 min
L'exmonitora de la llar d'infants del Morell detinguda per maltractar nens, sortint del jutjat de guàrdia de Tarragona

BarcelonaEl jutjat número 1 de Tarragona investiga un mestra de 32 anys per presumptes tractes degradants o vexatoris i lesions a nens de com a màxim tres anys a la llar d'infants del Morell, al Tarragonès. La dona, arrestada ahir, va treballar al centre entre el 2008 i el 2016, i tot i que la directora de l'escola se'n va queixar a l'Ajuntament, no la van acomiadar fins que no va canviar la regidora d'Ensenyament, i tot i això, llavors tampoc van dur el cas als jutjats. Segons l'ACN, els Mossos també investiguen per encobriment l'alcalde de la població, Pere Guinovart; l'exregidora d'Educació, Montserrat Ibáñez, i l'exdirectora de la llar d'infants, però el jutge encara no els ha citat. El consistori, però, manté que han actuat correctament.

La mestra, que ha comparegut avui dimarts davant del jutge i ha optat per no dir res, ha quedat avui mateix en llibertat amb càrrecs. Però el magistrat, en una interlocutòria on relata tots els indicis de maltractaments, li ha prohibit exercir qualsevol professió relacionada amb la cura de menors de 18 anys i acostar-se a menys de 100 metres a la llar d'infants on havia treballat. Aquestes mesures s'apliquen d'entrada durant mig any, però són prorrogables.

La dona –família política de l'exregidora d'Ensenyament, segons l'agència Efe–, va començar a treballar a la llar d'infants el juliol del 2008 amb una substitució d'estiu de dos mesos. Fins que no la van fer fora, segons la investigació policial, hauria tractat "de manera agressiva" els més petits del centre; hauria evitat donar la medicació a un alumne amb asma, que a més li feien por els sorolls forts i el mortificava rebentant-li globus a la cara o l'obligava "a sortir al pati quan feien obres". Sota el seu càrrec un nen de P2 es va trencar la clavícula, els pares del qual van voler parlar amb l'alcalde per queixar-se de com la mestra tractava el seu fill, i ell, segons la interlocutòria, es va negar a rebre'ls. El pediatre d'una altra alumna va demanar una exploració psicològica de la nena perquè els pares explicaven que li havien notat "agressivitat" i "un canvi de comportament" des que tenia aquesta mestra.

La llista de possibles maltractaments de la interlocutòria també inclou vexacions a un nen a qui presumptament abaixava els pantalons davant dels altres "per ridiculitzar-lo". També hauria obligat nens a menjar, fins i tot llançant-ne una a terra i insultant la seva mare, i els hauria castigat per fer-se les necessitats a sobre –cal recordar que tots tenien tres anys o menys.

Segons la interlocutòria la llavors regidora d'Educació va rebre queixes de la directora de la llar d'infants o dels companys de la mestra en tres cursos diferents "sense que consti que es fes". El 2015, però, va canviar la regidora d'Educació. Aquell mateix curs, quan la mestra feia tasques de suport a l'aula de P1, "segons sembla" va agredir dues vegades un dels nens "i li va causar lesions al front". La directora ho va comunicar a la nova regidora, que va demanar-li un informe. Llavors la directora va fer un document recopilant diferents possibles maltractaments i es va obrir un expedient disciplinari a la mestra que va culminar amb el seu acomiadament l'abril de l'any passat. Ella va denunciar l'acomiadament perquè el va considerar improcedent.

El jutge destaca que l'instructor de l'expedient disciplinari va proposar a l'alcalde dues vegades, per escrit, "la necessitat de posar els fets en coneixement de les autoritats judicials competents". Això no es va fer, insisteix el jutge, i a més, "l'expedient es va arxivar sense que es fes cap gestió per aclarir els fets". Tot i això l'Ajuntament ha fet un comunicat on nega que hagi amagat informació i reafirma la voluntat de col·laborar amb la justícia, segons l'agència Efe. El consistori assegura que a finals del 2015 va saber, arran de les queixes dels pares, que la mestra tenia comportaments "que no eren acceptables ni s'ajustaven a les seves funcions" i que per això li van obrir l'expedient i la van suspendre de sou i feina immediatament. Va ser llavors, segons l'Ajuntament, que la regidora es va reunir amb les famílies per informar-les i saber si hi havia més queixes, i va procedir a acomiadar-la.

stats