Pandèmia
Societat 15/06/2021

Investiguen el vicepresident tercer de la Diputació d'Almeria per la compra irregular de mascaretes

La Guàrdia Civil ha detingut onze persones per negocis amb una organització de narcotraficants de Catalunya

Ara
2 min
El vicepresident tercer de la Diputació d'Almeria, Óscar Liria, en una imatge institucional.

BarcelonaLa Guàrdia Civil investiga el vicepresident tercer de la Diputació Provincial d'Almeria, Óscar Liria, del PP, per adjudicacions presumptament irregulars per comprar material sanitari contra el coronavirus, concretament mascaretes provinents de la Xina. En l'operatiu, anomenat Lua, s'han arrestat onze persones a Almeria, Barcelona, Girona, Múrcia i Mallorca. Segons informa la direcció general de la Guàrdia Civil, aquesta és la primera vegada que es detecta a l'Estat un cas d'adjudicacions irregulars per a l'adquisició de material sanitari amb motiu de la pandèmia. El beneficiari d'aquestes adjudicacions pertany a una organització vinculada al narcotràfic, segons fonts policials.

La investigació va començar a l'inici de l'estat d'alarma, el març del 2020, quan es va saber que una organització establerta a Catalunya que es dedicava al tràfic de drogues estava fent negocis amb la venda de material sanitari. De fet, un empresari resident a Barcelona i vinculat a aquesta xarxa és el presumpte beneficiat de les adjudicacions investigades. Les indagacions de la Guàrdia Civil se centren principalment en l'adjudicació en plena crisi sanitària d'aquest contracte de subministrament de material sanitari per part de la Diputació d'Almeria a una de les societats de l'empresari, a canvi de la qual s'haurien pagat diverses comissions, des de diferents territoris de l'Estat.

No es descarten més detencions

Liria és diplomat en ciències empresarials per la Universitat d'Almeria i des del 2011 és el regidor de Medi Ambient i Joventut de l'Ajuntament de Fines, també a Almeria. La Diputació d'Almeria, on el popular ocupa el càrrec de vicepresident, afirma que tant l'organisme com l'investigat estan col·laborant amb la policia per aclarir els fets sobre la polèmica compra de mascaretes. Segons ha indicat la institució provincial en un comunicat, els agents estan "recollint informació sobre aquest expedient de compra de mascaretes".

L'operatiu l'ha portat a terme la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sota la coordinació del jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona, la Fiscalia Anticorrupció i el suport de l'Europol. La Guàrdia Civil té previst dur a terme entre aquest dimarts i dimecres una vintena d'escorcolls domiciliaris i de seus socials així com diferents requeriments d'informació a societats relacionades amb la investigació. No es descarta que hi hagi detencions al llarg de la investigació. De moment, estan bloquejant i intervenint diferents productes bancaris i béns mobles i immobles i la investigació continua oberta.

stats