XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Societat 18/08/2011

Rigau potenciarà l'estudi de la llengua i la literatura per enfortir el "sentiment de pertinença a una nació"

La consellera d'Ensenyament demana als professors que facin país transmetent a l'escola "referents patrimonials, històrics i artístics" propis

Roger Tugas
1 min

PradaLa Universitat Catalana d'Estiu ha homenatjat aquest mig dia Joan Maragall en el centenari de la seva mort amb una conferència de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i una lectura de textos del poeta, en presència del seu nét, Pasqual Maragall. En la seva intervenció, Rigau ha defensat la potenciació de l'ensenyament de la lectura i la literatura perquè "una nació sense estat necessita més que cap altre el compromís de l'escola de transmetre la llengua i cultura". D'aquesta manera, l'escola hauria de servir per fixar uns "referents patrimonials, històrics i artístics" propis que creïn "sentiment de pertinença a una nació" més enllà dels referents globals que difonen els mitjans de comunicació.

"Vull reivindicar la figura del docent com a guia cultural, transmissor de referents", ha explicat Rigau, qui ha especificat que la seva conselleria presentarà a mitjans de setembre un pla de foment de la lectura articulat en tres nivells, segons l'edat de l'alumne. En el primer tram, s'ensenyaria a llegir, posteriorment es fomentaria l'aprenentatge amb la lectura i finalment es potenciaria el gust per la lectura. Aquest pla es territorialitzarà per donar suport als centres amb més dificultats i es coordinarà amb un altre del departament de Cultura destinat a fomentar la lectura en tota la població. Igualment, dues comissions estudiaran el nivell de formació en literatura que reben els nous ensenyants en els seus estudis superiors i la que reben els alumnes en l'ESO i el batxillerat per mirar d'incrementar-ne el pes.

stats