Societat 26/06/2014

Itineraris per redescobrir el verd urbà

'Passejades per la Barcelona verda' proposa vint rutes pels espais naturals de la ciutat

Ara
2 min

BarcelonaGrans parcs i racons verds més petits, jardins més coneguts i espais menys visitats, el llibre 'Passejades per la Barcelona verda' proposa vint itineraris entre els quals destaquen alguns jardins del districte de les Corts.

L'actual districte de les Corts coincideix, bàsicament, amb el territori franc, situat entre els pobles de Sants i Sarrià, que va dependre directament de la reialesa fins a l'any 1836, quan es va convertir en municipi independent, el qual va ser definitivament agregat a la ciutat de Barcelona el 1897, juntament amb altres poblacions del pla.

Durant molts segles va ser un territori poc poblat, amb diverses masies repartides aquí i allà. Algunes de les masies s'han mantingut en peu, tot i que convertides en equipaments, com és el cas de la Biblioteca de Can Rosés, i les grans finques que hi va haver han deixat una herència en forma de jardins, com és el cas del parc del Palau de Pedralbes.

Els tres barris del districte, les Corts, Pedralbes i la Maternitat, disposen de diversos espais verds que omplen el territori d'un atractiu especial.

N'hi ha que formen part d'un recinte amb pavellons modernistes, com és el cas de la Maternitat, que dóna nom al barri, i de centenaris, com els del Palau de Pedralbes, que amaguen dues obres d'Antoni Gaudí: un umbracle cobert amb plantes enfiladisses i la font d'Hèrcules.

A tocar del veí municipi de l'Hospitalet de Llobregat, hi ha el parc de Can Rigal, força nou i, per tant, poc conegut malgrat l'encant que té.

Al districte també s'hi pot trobar un parc especialitzat, el de Cervantes, on hi ha un esplèndid roserar, que cada primavera acull el Concurs de Roses Noves de Barcelona.

Rutes verdes

'Seguint Rubió i Tudurí' és una de les rutes que proposa el llibre 'Passejades per la Barcelona verda', que ha editat fa poc l'Ajuntament de Barcelona, amb textos de Xavier Muniesa i fotografies de Jordi Play.

El llibre posa a l'abast dels lectors una vintena de rutes que prenen com a eix vertebral els parcs, jardins i espais verds que hi ha repartits per tota la ciutat, amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni verd poc conegut de Barcelona a través d'unes passejades que, alhora, permeten redescobrir parcs i espais molt més visitats.

Muniesa assegura, en la introducció del volum, que "tot i ser generosa i compartir la seva bellesa amb el món sencer, la ciutat es reserva petits secrets amb la capacitat de seguir sorprenent fins i tot els qui creien que la coneixien perfectament".

Cadascun dels vint itineraris que presenta el llibre té un motiu específic d'acord amb el recorregut que es proposa i un espai destacat de la ruta.

Al principi de cada itinerari s'especifica el nivell de dificultat i per a quin tipus de persones està especialment recomanat: per a amants de l'arqueologia industrial, per a botànics amateurs, per als que els agrada la història o l'ornitologia..., per posar només alguns exemples.

Cada ruta acaba amb un full d'informació pràctica que inclou un mapa amb els punts destacats.

stats