Ja es pot reclamar la devolució de les multes del primer estat d'alarma

Es retornaran els diners de les sancions i els interessos

Ara
1 min
Un control de la Guàrdia Urbana durant els mesos de confinament en la primera onada de la pandèmia

BarcelonaLes persones que van rebre una sanció per infraccions comeses durant el primer estat d'alarma ja poden reclamar que se'ls tornin els diners. Es tracta dels milers de multes que sumen més de 4,6 milions d’euros i que es van posar entre el 14 de març i el 21 de juny del 2020, durant la primera onada de la pandèmia per covid-19 que va comportar el confinament domiciliari més estricte i les restriccions de mobilitat més dures emparant-se en la declaració de l'estat d'alarma que el Tribunal Constitucional va tombar aquest mes de juliol passat.

Els imports de les sancions es retornaran juntament amb els interessos legals que s'han generat entre el pagament de la sanció i la data en què es proposi el pagament de la devolució, segons ha concretat aquest dimecres el departament d'Interior. Per rebre l'import, s'hauran de facilitar les dades bancàries en un formulari que ja està penjat al web i un cop fetes les comprovacions i la tramitació, la Generalitat farà el pagament.

La majoria de les sancions van ser per circular per la via pública sense tenir el justificant que s'exigia en aquelles dates, quan només estaven permesos desplaçaments per algunes activitats essencials o bé per passejar dins d'unes franges que es van establir en diferents moments del dia. En total, es tracta de 24.289 sancions que tenen dret a devolució segons la decisió judicial que ha declarat nuls alguns punts de l'estat d'alarma.

La idea del Govern era fer un primer pagament massiu un cop tingués totes les reclamacions correctament tramitades, tot i que per obligació legal el tràmit estarà operatiu durant quatre anys perquè els ciutadans puguin recuperar els diners del cobrament indegut.

stats