Janssen retalla a la meitat l'entrega de vacunes per aquesta setmana

Catalunya només rebrà 20.700 dosis però preveu acabar de vacunar els més grans de 80 anys amb Pfizer

4 min
Planta de producció de les vacunes de Janssen

BarcelonaNou revés als plans de vacunació a Catalunya. El ministeri de Sanitat ha informat aquest dimarts a les comunitats autònomes que Janssen, la filial europea de Johnson & Johnson, retallarà a la meitat l'entrega de dosis prevista per aquest dijous. Aquest nou retard obligarà les conselleries de Salut a reorganitzar l'estratègia d'immunització, en què ja es preveia l'ús de les vacunes del laboratori belga per avançar en la vacunació de la població que té entre 70 i 79 anys. Aquesta setmana, doncs, Catalunya només comptarà amb 20.700 vacunes de Janssen, la meitat de les esperades, si bé el seu format monodosi permetrà immunitzar més de 20.000 persones en una sola tongada.

L'arribada de Janssen a Espanya ha estat accidentada. Primer, poques hores abans que arribessin els primers lots a Europa, se'n va suspendre l'ús durant deu dies per possibles vincles entre la vacuna i uns casos "raríssims" de trombosi. Els vials van quedar aturats en un magatzem durant deu dies fins que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va avalar-ne la seguretat, reproduint el discurs de més beneficis que riscos que va fer servir per a AstraZeneca. I ara, com ja ha passat amb tota la resta de productors, la farmacèutica també s'està trobant amb problemes per subministrar les dosis: si bé s'havia compromès a enviar 300.000 vacunes a Espanya al llarg del mes d'abril, fins a arribar als 5,5 milions al juny, de moment només n'ha distribuït 146.000 dosis. D'aquestes, 24.000 pertocaven a Catalunya.

A part de les 20.700 dosis de Janssen que arribaran dimecres, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat que les neveres catalanes tenen un total de 327.900 dosis i que, per tant, és la setmana amb l'entrega de vacunes més gran des que es va iniciar la campanya de vacunació. “És una setmana de rècord”, ha qualificat. En total, s’han entregat 280.800 vacunes de Pfizer; 30.200 de Moderna i 19.600 d’AstraZeneca.

Avança l'estratègia

De les quasi 300.000 dosis de Pfizer que han arribat, unes 180.000 es destinaran a les segones dosis de la població d'edat més avançada, que aviat estarà protegida en més d'un 80% dels casos. "Les persones grans estan pràcticament cobertes: aquesta setmana esperem acabar les segones dosis dels més grans de 80 anys", ha plantejat Cabezas.

La responsable del pla de vacunació de Catalunya ha explicat que els últims set dies Catalunya ha reforçat molt les segones dosis de les persones més grans de 80 anys -passant del 36% de la població amb la pauta completa al 61,2% actual-, alhora que ha avançat en les primeres dosis de la població d’entre 65 i 79 anys.

De moment hi ha un 51% de la població d’entre 70 i 79 anys vacunada (eren el 29,9% la setmana passada) i un 45,7% d’entre 66 i 69 anys (davant del 27,6% de la setmana passada). En canvi, les primeres dosis del grup d’entre 60 i 65 anys creixen més a poc a poc, passant del 52% de la setmana passada al 57,5% actual.

Un 28% de la població estaria protegida

A hores d’ara, Catalunya ha administrat un total de 2,3 milions de vacunes, el 96% de les dosis rebudes, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, quantifica "entorn al 28%" el total de població que té "algun grau de protecció" davant del virus si se sumen els vacunats i els que han passat la malaltia de forma asimptomàtica i greu.

El facultatiu ha indicat que aquesta xifra és "aproximada”, ja que si bé la majoria dels que s’han contagiat de covid han desenvolupat anticossos que duren vuit mesos o menys, també hi ha persones que podrien tenir anticossos menys duradors o gent vacunada que no aconsegueix obtenir prou protecció. A l’altre costat de la balança, Argimon ha admès que també hi ha gent que pot estar protegida de forma natural perquè va contagiar-se i no ho va saber.

Argimon ha explicat que Catalunya viurà encara uns tres o quatre dies en situació d’estabilitat, amb una taxa de contagi (Rt) -que mesura la velocitat de propagació del virus- estancada a l’1. No obstant això, ha avisat que les xifres són elevades i "no es poden normalitzar". “És positiu que no estiguem pujant [els indicadors], però no ens podem conformar amb tenir 10.500 contagis setmanals i 500 persones a les UCI”, ha advertit.

Joves i pares, els més afectats

Tot i que els efectes de la vacunació ja es comencen a notar, encara hi ha poca població immunitzada per poder observar una baixada en la corba epidemiològica gràcies a la immunització. De moment, Salut assegura que la incidència acumulada a catorze dies comença a reduir-se entre aquells col·lectius que estan rebent la vacuna, eminentment entre els més grans de 60 anys.

En canvi, els grups d’edat que van dels 10 als 19 anys i dels 40 als 49 anys són els que registren un augment dels contagis des de fa aproximadament un mes. Curiosament, es tracta de dues franges d'edat que, per norma general, estan relacionades i permetrien interpretar que hi ha una transmissió elevada de fills a pares i viceversa. De fet, els brots familiars continuen sent el focus més habitual de contagi a Catalunya, amb un risc incrementat des que la variant britànica es va fer predominant.

Amb tot, el secretari de Salut Pública s'ha mostrat confiat que hi haurà canvis "importants" en la situació epidemiològica gràcies a la vacunació en les pròximes sis o vuit setmanes. "Normalitzar sí, però sense abaixar la guàrdia", ha afirmat.

Salut proposa estudiar a Catalunya els beneficis d'espaiar vuits setmanes la segona dosi

El departament de Salut ha enviat una carta al ministeri de Sanitat per posar Catalunya a disposició d’un estudi observacional que permeti comprovar que l’espaiament durant vuit setmanes de la segona dosi de Pfizer i Moderna és “una bona estratègia a seguir". L'objectiu és demostrar que aquest període és més útil i garantista que el criteri actual, que força a posar les vacunes passats 21 dies en el cas de Pfizer i 28 dies en el de Moderna. Segons Argimon, els resultats estarien disponibles al cap de dos o tres mesos.

La petició arriba després que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, descartés fer aquest canvi de criteri, en contra de la petició de la majoria de les comunitats autònomes. “Cal fer un exercici de retiment de comptes i donar els arguments basats en evidència científica quan s'anuncia que no es farà", ha criticat Argimon, que ha tornat a destacar els avantatges d’endarrerir les segones dosis de vacunes basades en ARN missatger.

Argimon ha afirmat que l'ampliació fins a un interval de 60 dies reduiria les infeccions entre un 22% i un 26%. “Ara tenim 10.500 casos setmanals. Comptin vosaltres mateixos: tindríem 2.500 casos menys a la setmana”, ha defensat. A més, ha dit, aquest ajornament reduiria entre un 26% i un 31% les hospitalitzacions i entre un 30% i un 32% les defuncions per covid.

stats