TRIBUNALS
Societat 26/05/2015

José Cuervo accepta 10 mesos de presó pel cas de l’Hospital de Sant Pau

L’exdelegat del Govern a Madrid va estafar 47.000 euros a l’ICS

Ara
2 min
José Cuervo surt de l’Audiència de Barcelona després d’acceptar la condemna i saluda el seu advocat, Jordi Pina.

BarcelonaHa evitat el judici i previsiblement tampoc entrarà a la presó després de reconèixer els fets. L’exdelegat de la Generalitat a Madrid, el socialista José Cuervo, ha acceptat deu mesos de presó i deu mesos d’inhabilitació com a funcionari públic per haver estafat 47.000 euros a l’Institut Català de la Salut (ICS), d’on era funcionari, ja que mentre treballava a l’Hospital de Sant Pau va cobrar a la vegada de les dues institucions per la mateixa feina i ho va ocultar.

La Fiscalia Anticorrupció li demanava tres anys de presó per estafa i també sol·licitava dos anys de presó per a l’exgerent del Sant Pau, Jordi Varela, que va ajudar Cuervo a cobrar el doble sou perquè no perdés el nivell d’ingressos que havia tingut durant el tripartit. Varela, que s’enfrontava a una petició de dos anys de presó com a “cooperador necessari” per mantenir “l’engany”, ha sigut condemnat a 10.800 euros de multa. El judici amb jurat popular havia de començar ahir a l’Audiència de Barcelona però tant Cuervo com Varela van arribar a un acord amb la Fiscalia. Quan a finals del 2010 CiU va entrar al Govern, Cuervo, que ja preveia que seria destituït com a delegat a Madrid, va acordar amb Varela que durant sis mesos treballaria al Sant Pau desplegant diferents centres de recerca i innovació. A més, també va signar un altre contracte, que tampoc va comunicar a l’ICS, per assessorar l’hospital en la construcció d’un nou estabulari. Aquesta feina també hauria suposat que l’ICS li deixés de pagar el sou.

En total, durant deu mesos Cuervo va cobrar 47.000 euros de l’hospital, dels quals no va informar l’administració pública, que li continuava pagant el sou. Ara Cuervo ja ha tornat els diners. L’ICS va declarar que desconeixia el doble sou en el cas del primer dels dos contractes amb l’hospital, ja que no podia cobrar dos cops per la mateixa feina. En el cas del segon contracte, hauria d’haver demanat la compatibilitat, segons va admetre l’ICS.

El Sant Pau surt del forat negre

Amb més de 600 anys d’història, l’Hospital de Sant Pau va passar pel pitjor moment de la seva història quan fa dos anys una greu crisi institucional, un forat econòmic de gairebé 50 milions d’euros, la imputació d’excàrrecs, la dimissió del seu gerent i els conflictes laborals van amenaçar la seva existència. Ara, amb un nou gerent al capdavant, Albert Salazar, i amb dèficit zero, el centre lluita per recuperar el prestigi i l’eficiència empresarial.

stats