Societat 09/10/2018

La Fundació Josep Carreras estrena una àrea de recerca contra la leucèmia a l’Hospital Clínic

L'ampliació del centre permetrà duplicar el nombre d'assajos clínics

Ara
2 min
La Fundació Josep Carreras inaugura una nova àrea d’investigació contra la leucèmia a l’Hospital Clínic

BarcelonaLa Fundació Josep Carreras i l’Hospital Clínic de Barcelona han presentat avui l’Àrea de Recerca Clínica Josep Carreras, dedicada a la investigació contra la leucèmia i altres hemopaties malignes i tumors sòlids. Aquesta nova Unitat d’Assajos Clínics comptarà amb el doble d'espai que l'anterior i s'ha reformat gràcies a l'aportació d'un milió d'euros de la fundació.

L'objectiu de l'ampliació és "donar cabuda al creixent nombre d’assajos clínics amb noves molècules". D'aquesta manera l'Institut d'Hematologia i Oncologia de l'Hospital Clínic pretén agilitzar els avenços en matèria de nous fàrmacs, que "arribaran d’una manera molt més ràpida a la societat". Segons ha apuntat el seu director, Álvaro Urbano-Ispizua, actualment, un terç dels pacients reben aquests tractaments innovadors i es preveu que un 40% més de pacients podran beneficiar-se'n amb el nou espai.

En els últims anys, ha crescut el nombre d'aquests fàrmacs adaptats al perfil genètic dels tumors, de manera que ataquen les cèl·lules malignes selectivament i deixen intactes les cèl·lules sanes. Els tractaments, que bloquegen diferents vies metabòliques, s'han d'assajar clínicament ràpidament, ja que podrien suposar un tractament eficaç per als pacients que no responen als actuals.

"Els índexs de curació han augmentat de manera molt considerable en els últims anys, però encara perdem 2 de cada 10 nens i la meitat dels pacients adults", ha explicat el tenor Josep Carreras, fundador i president de la fundació dedicada a la lluita contra la leucèmia. "El gran desafiament neix ara, quan els investigadors del nostre Institut de Recerca contra la Leucèmia començaran a treballar colze a colze amb els hematòlegs de l'Hospital Clínic en projectes conjunts", ha destacat.

La Unitat d'Assajos Clínics de l'Institut d'Hematologia i Oncologia va obrir l’any 2008 i des d’aleshores ha administrat 65.000 tractaments. Ara, gràcies a l’ampliació, es doblarà el nombre d’assajos amb nous tractaments, sobretot els basats en immunoteràpia i els que fan servir un fàrmac per primer cop en humans.

"En la nova Àrea de Recerca Clínica Josep Carreras podrem dur a terme tant assajos acadèmics propis com assajos amb companyies farmacèutiques. En un període de tres o quatre anys es produirà un gran augment dels tractaments disponibles que restauren el sistema immunològic del pacient", ha assegurat el doctor Urbano-Ispizua. "Gràcies a aquesta nova infraestructura ens convertirem en la primera unitat d'assajos clínics d'Europa centrada en immunoteràpia cel·lular", ha afegit.

stats