Societat 04/10/2018

Una psicopedagoga, sobre els pares de la Nadia: "Han jugat amb els sentiments i la bona voluntat de la gent"

La fiscalia manté la petició de sis anys de presó per estafa o apropiació indeguda

Montse Riart
2 min
Fernando Blanco i Margarita Garau asseguts al banc dels acusats en una imatge des de la sala de premsa de l'Audiència de Lleida habilitada per seguir el judici

BarcelonaDiverses psicopedagogues que han declarat com a testimonis en el judici per la presumpta estafa comesa pels pares de la Nadia han assegurat que el seu cas ha perjudicat la credibilitat de les iniciatives solidàries. "Qui es creurà ara que jo pugui demanar ajuda per a una altra criatura?", ha afirmat una professional que des del seu centre havia col·laborat en la recollida de donatius per a les suposades operacions que havien de servir per curar la nena. "Han jugat amb tot: amb el temps, amb els sentiments i amb la bona voluntat de la gent", ha sentenciat.

Segons la psicopedagoga, la presumpta estafa que es jutja a l'Audiència de Lleida fins i tot va malmetre la confiança dels més petits. "Hi va haver nens que celebraven la comunió que van posar 100 euros per a la Nadia. No hi ha paraules per descriure com se sentia la nena que hi va col·laborar", ha explicat.

La fiscalia ha mantingut la petició de sis anys de presó per a Fernando Blanco i Margarita Garau. Considera que són responsables d'estafar més de 794.000 euros en donatius que havien de servir per tractar la nena però que van acabar utilitzant per pagar el seu elevat tren de vida. En total la fiscalia assegura que el matrimoni va arribar a ingressar 1,1 milions d'euros en donacions –quan els van intervenir els comptes els en quedaven uns 300.000-, dels quals només 2.700 euros van servir per als tractaments de la nena. Subsidiàriament, qualifica els fets d'apropiació indeguda.

La defensa de Blanco assegura que l'home estava convençut que la seva filla tenia una malaltia mortal, que tots els diners es van invertir en els tractaments per a la nena i que les intervencions són reals. Demana l'absolució i entén que en tot cas les primeres campanyes de donatius serien un delicte menys greu d'estafa ja prescrit, i les restants, un intent d'estafa. També demana que s'apliqui l'atenuant de reparació del dany perquè la voluntat del seu client era tornar els diners. La defensa de Garau també manté la innocència de la mare de la Nadia i demana que l'absolguin.

"Ella seria incapaç d'enganyar ningú"

Durant la tercera sessió del judici d'avui també ha declarat el germà de la mare, Joan Garau, que ha defensat la innocència de la dona. "Ella seria incapaç d'enganyar ningú, i més en un tema tan seriós com aquest", ha assegurat l'home, que ha explicat que la seva germana "confiava cegament" en el seu marit i que era el pare de la menor qui s'encarregava de fer "totes les gestions".

Segons Garau, a la família tampoc "li passava pel cap" que es pogués estar fent res malament. "Ell era molt hermètic sobre els tractaments a la nena", ha explicat, tot i que ha assegurat que tant Fernando Blanco com Margarita Garau "es desvivien per la nena".

stats