Societat 12/11/2017

Jutgen els cinc acusats de violació en grup a una noia durant els Sanfermines

Les acusacions demanen fins a 25 anys de presó, mentre que la defensa diu que les relacions van ser consentides i vol l'absolució

Ara
2 min
Manifestació a Pamplona de condemna a les agressions sexuals durant els 'Sanfermines'

BarcelonaEl cas de la presumpta violació en grup de cinc joves a una noia durant els Sanfermines del 2016 arriba aquest dilluns a judici. Els imputats, cinc nois sevillans, són a la presó des que els van identificar per aquests fets i els imputen delictes d'agressió sexual i robatori violent i un delicte contra la intimitat.

La fiscalia demana 22 anys de presó per als acusats, mentre que la defensa de la víctima en demana 24 i les acusacions populars de l'Ajuntament de Pamplona i el govern navarrès sol·liciten penes de 25 anys. Les defenses dels joves asseguren que les relacions van ser consentides i demanen l'absolució per als joves empresonats.

L'escrit d'acusació recull que els imputats van tapar la boca a la jove, la van envoltar i la van obligar a mantenir relacions sexuals amb ells de manera simultània "valent-se de la seva superioritat física i numèrica" i aprofitant la "impossibilitat" de la noia d'oposar "la més mínima resistència", segons recull l'agència Efe.

A més, segons el fiscal, mentre passava això, dos d'ells amb el vistiplau de la resta es van dedicar a gravar en vídeo els fets "sense el coneixement ni consentiment de la noia". Les imatges volien "vulnerar la intimitat de la víctima", segons l'acusació, i mostrar-les i difondre-les més tard entre els seus amics. Només quan van "donar-se per satisfets" se'n van anar del lloc dels fets i van prendre el mòbil a la víctima perquè no pogués demanar ajuda, segons el fiscal.

En les declaracions davant del jutge quan van ser detinguts, els cinc imputats van declarar-se "innocents absolutament de tot", segons va explicar l'advocat d'un d'ells, José Agustín Martínez. "Quedarà completament clar que en cap cas s'han produït els fets tal com consten a la denúncia", va afegir llavors. Els presumptes violadors no van negar que mantinguessin relacions sexuals tots alhora amb la noia, però sí que van desmentir que fos en contra de la seva voluntat.

La seva versió és que la noia va acceptar voluntàriament mantenir relacions sexuals amb els cinc encausats –un dels quals és guàrdia civil, i un altre, militar–, i això és el que van traslladar al jutge, segons la defensa.

Judici a porta tancada

El judici durarà pràcticament dues setmanes i serà a porta tancada per decisió de l'Audiència de Navarra, que ho justifica per protegir "el dret fonamental a la intimitat" de la denunciant i també per evitar una "indesitjada i indesitjable exposició pública airejant aspectes relatius a la seva intimitat corporal i vida sexual".

Ni familiars dels acusats, ni de la denunciant, ni públic ni mitjans de comunicació tindran accés, doncs, a la sala de vistes. Malgrat tot, el Col·legi de Periodistes ha demanat que es reconsideri aquesta decisió i que es protegeixin només la declaració de la víctima i la reproducció d'imatges sobre els fets.

La vista arrenca aquest dilluns amb les qüestions prèvies i l'interrogatori preliminar als acusats. Se'ls preguntarà si reconeixen o no els fets que se'ls imputen, ja sigui en la totalitat o una part. Dimarts és quan està previst que declarin la denunciant i dos testimonis i al llarg de la setmana també declararan agents de la Policia Municipal de Pamplona, més testimonis i agents de la Policia Foral. L'interrogatori dels cinc acusats està previst per al 22 de novembre.

stats