Societat 11/03/2020

Peral s'excusa en la por i culpa López del crim de la Urbana: "No havia estat tan espantada en tota la meva vida"

L'acusada assegura que no sabia que la seva parella estava morta quatre dies després del crim

Montse Riart
4 min
Després de 24 sessions de judici pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral pren la paraula

BarcelonaMés d'un mes després d'haver començat el judici pel crim de la Guàrdia Urbana, l'assassinat de l'agent Pedro Rodríguez, la principal acusada, Rosa Peral –parella de la víctima– ha agafat la paraula per primera vegada per intentar exculpar-se del crim i carregar tota la responsabilitat a l'altre processat, Albert López, que era el seu amant. Peral ha mantingut la seva versió, ha assegurat que López es va colar a casa seva el 2 de maig del 2017 a la matinada i va acabar assassinant Rodríguez, de qui estava gelós. Ella no ho va veure perquè es va tancar a l'habitació de dalt per protegir les filles, perquè tenia por que López els fes mal. L'acusada ha tirat de diccionari per expressar de múltiples maneres el temor que tenia per l'altre acusat. "Estava cagada", "tenia molta por", ha assegurat l'acusada per acabar reblant: "No havia estat tan espantada en tota la meva vida".

El crim de la Guàrdia Urbana, un judici de "deduccions"

La versió de Peral és que López s'havia obsessionat per tornar amb ella. Assegura que l'1 de maig a la nit López l'havia cosit a missatges. De cop el va veure entrar a casa seva. "Em va mirar posant-se un passamuntanyes i es va aixecar la samarreta, portava una pistola". La dona ha explicat que va córrer escales amunt cap a l'habitació de les filles i s'hi va tancar. Va sentir cops forts a la planta baixa, on eren López i Rodríguez, i després l'altre acusat la va obligar a baixar. El va veure amb una destral i amb sang, va netejar "l'aigua del terra", però no va preguntar per la seva parella. De fet, Peral ha insistit que sempre va pensar que Rodríguez se n'havia anat després de barallar-se amb López. Segons la seva versió, durant quatre dies mai va pensar que el podria haver matat. "No em va passar pel cap, em sembla inhumà i desproporcionat pensar una cosa així", ha assegurat Peral.

No s'ho va imaginar, ha dit repetides vegades a preguntes del fiscal, ni quan va veure que la motxilla tenia unes taques vermelloses, ni davant el fet que López es va quedar fins a dos quarts d'onze del matí següent a casa seva i que Rodríguez no tornava, ni quan López li va donar el mòbil de la víctima i li va demanar que el manipulés i el mantingués actiu o quan la va obligar a portar el cotxe de la víctima al pantà de Foix i el va veure que en treia uns bidons de gasolina. Les explicacions feien tantes aigües que el fiscal hi ha volgut incidir. "A veure si ho he entès bé, m'està dient que quan enviava missatges des del seu mòbil, quan conduïa el cotxe d’ell, quan no donava senyals de vida, vostè pensava que estava viu?", li ha preguntat. "Sí que ho pensava o ho volia pensar", ha dit Peral.

Peral contestant a les preguntes del fiscal Fèlix Martín.

Segons l'acusada, el primer cop que va pensar que Rodríguez estava mort va ser quan els Mossos es van presentar a casa seva el 4 de maig per comunicar-li que havien trobat el cotxe de la seva parella calcinat. En aquell moment López era a casa seva. "Si els deixes entrar oblida’t de les teves filles", ha assegurat Peral que la va amenaçar l'altre acusat. Ella, per por –ha insistit–, no va dir res a la policia, ni en aquell moment ni el dia abans, quan va anar a un dinar amb una vintena de companys més de la Guàrdia Urbana. Peral ha justificat que desconfiava d'aquests agents perquè eren amics de López i perquè ningú s'havia posat de part seva al cos durant el cas de la pornovenjança, el litigi que va mantenir amb un altre agent acusat de filtrar fotografies seves per correu.

Triangle amorós

L'interrogatori ha sigut un estira-i-arronsa entre Peral, que tenia resposta per a tot, i el fiscal Félix Martín, que, malgrat això, ha aconseguit posar l'acusada contra les cordes i desmuntar els seus intents d'exculpar-se del crim. No només ha fet trontollar la coartada de Peral de la por sobre la nit del crim, sinó que també ha desmuntat els seus intents de demostrar que les setmanes abans de l'assassinat havia reprès la relació amorosa amb López, que fins i tot li va regalar un anell de compromís. "No érem parella, era una relació sentimental, però no convivíem, no coneixia la meva família", ha intentat justificar-se sense èxit Peral.

El fiscal ha contrarestat aquesta versió exhibint el registre de trucades entre els acusats: 231 trucades entre ells el setembre del 2016, 264 el novembre del mateix any i 504 el gener del 2017. "¿És un volum normal de trucades entre unes persones que no es volen veure?", s'ha preguntat el fiscal. Peral ha intentat justificar-se explicant que eren trucades per qüestions de feina, com ara "per saber si es portaven el menjar de casa o si anaven a dinar a fora".

Tampoc se n'ha sortit amb un altre episodi que fins i tot l'hauria pogut afavorir a l'hora de subratllar la seva suposada por per López. El fiscal ha preguntat a l'acusada per un correu electrònic de López a Peral en què l'home li recriminava que tingués una relació amb Rodríguez i amenaçava de mort l'agent després assassinat. Quatre minuts després de rebre'l, Peral li va contestar amb un altre correu en què li assegurava: "Només tu em tindràs".

L'interrogatori ha sigut tan intens que en molts moments el jutge que presideix el judici, Enrique Rovira del Campo, ha hagut de demanar a Peral que no fes preguntes ella al fiscal. El diàleg entre acusació pública i acusada s'ha allargat gairebé cinc hores, però tot i així el fiscal no ha pogut acabar de desplegar totes les preguntes que tenia preparades. Continuarà aquest dijous abordant els dies posteriors a l'assassinat, fins que els dos acusats van ser arrestats, que és el moment en què Peral va canviar d'estratègia i va deixar d'apuntar al seu exmarit per començar a carregar contra López. Preveient que l'interrogatori a l'acusada es pugui allargar tot el matí –després del fiscal hauran de preguntar l'acusació particular, la defensa de López i la de Peral–, la sala ha habilitat divendres perquè el judici continuï. López podria declarar aquell dia o fer-ho ja dilluns vinent.

stats