Societat 24/02/2020

El retorn als escenaris del crim de la Urbana

El jurat popular visita amb els acusats la casa de l'assassinat i el camí on van trobar el cotxe calcinat

Pau Esparch
4 min
Rosa Peral arribant custodiada pels Mossos d'Esquadra al camí del pantà de Foix

CubellesEmmanillats i custodiats per dos agents al costat, Rosa Peral –amb ulleres de sol i molt abrigada tot i la calor– i Albert López –vestit més informal que en el judici– han mirat com els membres del jurat popular trepitjaven el camí del pantà de Foix on els situen a principis de maig del 2017. En un estricte silenci, els acusats han observat impassibles –Peral ha evitat dirigir la mirada al marge on van trobar el cotxe amb el cos del mort calcinat a dins– la interacció del jurat. Una calavera i un ram de flors que s'ha posat fa poc recorden, en un arbre del marge, la víctima del crim de la Guàrdia Urbana. El mateix arbre conserva altres rams de flors seques. L'arbre i altres branques del costat encara estan ennegrits per les flames que fa dos anys i nou mesos van cremar el vehicle amb el guàrdia urbà a l'interior.

El marge on es va trobar el cotxe amb el cos del mort calcinat a dins

El jurat estava molt interessat en saber en quin estat van localitzar el vehicle, però el cap de la investigació del crim ha preferit no avançar-se: "La policia científica [que encara no ha declarat al judici] els ho explicarà". "Per aquí van pujar només amb un cotxe?", ha preguntat una integrant del jurat. El mosso d'esquadra ha començat a fer gestos per respondre-li i al final li ha dit: "Aquí només hi havia el cotxe cremat". Els membres del jurat han pogut observar com aquest punt del camí queda a diversos metres de distància de la carretera que porta al pantà. "Clar, fa pujada. Està molt amagat", han comentat entre ells. Només podien veure el vehicle calcinat els ciclistes o els motoristes que passaven pel camí. "No hi havia les pedres", ha afegit l'investigador, que ha assenyalat unes roques molt grans que ara separen el marge on hi havia el cotxe del camí.

Mentre el mosso d'esquadra i el jurat han inspeccionat aquest escenari durant un quart d'hora, a menys de cinc metres de distància hi havia els dos acusats. Els acompanyaven també la comitiva judicial, amb el president del jurat –que és un jutge–, el fiscal, i els advocats que defensen els acusats i el que representa la família del guàrdia urbà mort, amb una presència important de fotògrafs i càmeres a més distància.

Diversos fotògrafs i càmeres captant la inspecció al pantà de Foix

Comprovar-ho amb els seus ulls

Aquesta serà la quarta setmana que el tribunal popular format per onze ciutadans –set dones i quatre homes, amb dues suplents– escolta cada dia familiars, amics, veïns, companys de feina que són guàrdies urbans i mossos d'esquadra: relaten les seves relacions amb els acusats, el que saben o recorden dels implicats i la víctima i el que han investigat. Els ciutadans que els veuen desfilar, que hauran de decidir si Peral i López són culpables, han pogut comprovar aquest migdia si algunes de les coses que els han dit les últimes tres setmanes són com se les havien imaginat o els havien descrit. No és el mateix veure-ho amb els teus propis ulls que t'ho expliquin.

Cada dia, a les 10 del matí, els membres del tribunal popular han de ser a la sala de jurats de l'Audiència de Barcelona per començar a sentir una nova jornada de declaracions. Però aquest matí no han entrat a la sala. Han agafat dos taxis que els han portat a Cubelles, el Papagai (Baix Penedès) i el pantà de Foix, que són tres dels escenaris del crim. Al primer lloc s'hi ubica la casa de Peral –el punt on totes les proves apunten que van matar el guàrdia urbà–, al segon la casa de l'exmarit de Peral –on, segons la investigació, els acusats van portar el mòbil de la víctima per intentar involucrar l'exmarit en l'assassinat– i al tercer al camí on van trobar el cotxe.

Albert López sortint de la casa de Cubelles un cop feta la inspecció

L'aturada al pantà de Foix, que s'ha fet a les dues de la tarda, ha sigut l'última del recorregut. Abans, poc després de les 11 del matí, el jurat ha entrat a la casa de Peral. Han vist la planta baixa, on a principis de maig les parets es van repintar i el sofà que hi havia va desaparèixer. La investigació considera que allà els acusats van matar la víctima. Mentre el jurat i la comitiva feien la inspecció durant mitja hora, des de fora, on hi havia la premsa, s'han sentit uns cops. El soroll volia simular els cops que la defensa de Peral assegura que va sentir provinents de la planta baixa i que s'atribueixen a l'assassinat del guàrdia urbà per part de López. Els dos acusats ja havien tornat a la casa un cop detinguts per fer la reconstrucció del crim i per la descoberta de noves proves. Després de la visita del jurat, el pare de l'acusada s'ha encarregat de tancar la casa.

Entre la casa de Peral i el pantà de Foix s'ha fet la parada a la casa de l'exmarit, encara que en aquest cas el tribunal popular ni ha baixat dels taxis. El recorregut, que han fet envoltats dels vehicles policials i de paisà on anaven els acusats i la comitiva judicial, també ha servit per comprovar de primera mà la distància i el temps que es necessita per arribar als tres escenaris del crim.

Una inspecció poc habitual en els tribunals populars

No és el primer cop que un jurat format per ciutadans fa una inspecció ocular –com s'anomena oficialment– a l'escenari del crim, però tampoc és habitual. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en consta almenys una altra en un judici amb jurat a l'Audiència de Barcelona i com a mínim tres més a l'Audiència de Girona. Un dels últims casos de Girona va ser el març del 2014, quan un tribunal popular es va traslladar a un pis de Calonge on l'acusat d'assassinar la seva parella l'havia ruixat amb gasolina i li havia calat foc. Tot i això, en aquella ocasió la inspecció es va limitar al pis del crim i no es va estendre a altres escenaris, com s'ha fet amb el cas de la Guàrdia Urbana.

stats