Societat 03/10/2019

A judici per haver passejat en processó una vulva de làtex emulant una marededeu fa cinc anys

Les tres dones acusades eren manifestants del Coño Insumiso

Ara
2 min
Col·lectius feministes a Barcelona en suport a les encausades de Sevilla.

BarcelonaEl jutjat penal número deu de Sevilla jutja a partir d'avui un cas particular: el de tres dones a qui la Fiscalia demana 3.000 euros de multa per un delicte contra els sentiments religiosos per haver participat, l'any 2014, en l'anomenada Processó del Sagrat Cony Insubmís.

L'acusació particular, l'Associació d'Advocats Cristians, assegura que les dones van cometre un delicte d'odi i un altre contra els sentiments religiosos "amb traïdoria i l'agreujant d'odi ideològic". Per això la seva petició és que les dones siguin condemnades a un any de presó cada una, a part de la multa. Mentrestant la defensa demana la lliure absolució de totes tres.

La Fiscalia explica en el seu escrit que les tres dones –cap de les quals té antecedents penals– van participar en l'anomenat Aquelarre Feminista en companyia d'altres persones no identificades, i que van portar en processó una gran vulva de làtex pel centre de Sevilla. Les organitzadores van anomenar l'esdeveniment Processó de l'Anarconfraria del santíssim cony insubmís i el sant enterrament dels drets sociolaborals i segons el ministeri públic pretenien "fer mofa dels símbols i dogmes per als que professen la religió catòlica", perquè l'estructura anava acompanyada dels elements ornamentals que normalment distingeixen la Mare de Déu. A més, la Fiscalia també al·lega que les manifestants van llançar proclames en què es reien de la fe cristiana i van passejar la "gran vagina" per davant de diverses esglésies.

El jutjat d'instrucció va arxivar el cas el juny del 2016, però l'Audiència Provincial de Sevilla el va reobrir després d'un recurs presentat per l'Associació d'Advocats Cristians.

Mostres de suport

Abans del judici, que havia de començar a les 12.00 hores, l'assemblea de suport a les acusades ha convocat una concentració als jutjats per defensar que la processó es va desenvolupar "en un ambient festiu, sense aldarulls ni identificacions policials, com una expressió artística a través de la qual s'exigia el reconeixement i la millora dels drets laborals, sexuals, reproductius i d'existència de les dones". S'han desplaçat fins a Sevilla diversos col·lectius feministes, també de catalans.

Les acusades també han rebut altres mostres de suport. L'activista i membre fundadora de Pussy Riot Maria Aliokhina té intenció de participar aquest dijous a la concentració de suport a les encausades. L'artista, que és a Sevilla per actuar al festival Caravan Sur, condemna el judici i el defineix com "injust i similar a la repressió a Rússia", segons ha declarat a Europa Press la seva representació en un comunicat.

Els actes de suport també s'han repetit a Barcelona. A la capital catalana un grup de dones han reproduït l'acció que ha dut les encausades a judici i han passejat una enorme vulva de plàstic pel centre de la ciutat, fins davant de la catedral. Les acusades també han rebut nombrosos missatges de suport a través de les xarxes socials.

stats