Societat 23/03/2020

El jurat del crim de la Guàrdia Urbana ja fa cinc dies que delibera

Ara
2 min
Després de 24 sessions de judici pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral pren la paraula

BarcelonaDimecres a la una del migdia el jurat popular que ha de decidir sobre el crim de la Guàrdia Urbana es va tancar per deliberar si els dos acusats, Rosa Peral i Albert López, són culpables o innocents. I ja han passat cinc dies, però el jurat encara no té el veredicte. Tot i que no és habitual que el procés de deliberació s’allargui tant, aquest cas també té una particularitat: el judici ha durat un mes i mig, cosa que tampoc acostuma a passar. Des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es limiten a dir que els nou membres del jurat “continuen aïllats deliberant”.

I el cas tampoc ha quedat al marge de la crisi del coronavirus perquè Peral ha donat positiu de la Covid-19 i, a causa de les restriccions per la pandèmia, la recta final del judici va ser a porta tancada, sense públic, i només amb la presència d’agències de comunicació. De fet, Peral ja va seguir l’última sessió per videoconferència per les “molèsties” de salut; aleshores encara no s’havia confirmat que tenia coronavirus. La pandèmia també va obligar a accelerar la recta final, tot i que això no sembla que hagi repercutit en la velocitat de deliberació del jurat.

Algunes claus de la deliberació

El jutge que ha presidit el judici va lliurar dimecres als membres del tribunal popular el qüestionari de preguntes perquè decideixin un veredicte que no cal que tingui el vistiplau de tots els integrants. Algunes de les claus de la deliberació, en què la majoria del jurat haurà d’arribar a un consens, són determinar si els acusats -o qui dels dos- són responsables de l’assassinat d’un altre agent de la Urbana i si alguns testimonis del judici han mentit. La Fiscalia va demanar investigar el pare de Peral, un veí de l’acusada i un superior d’ella i López al cos, a qui també acusa d’encobriment. Pel que fa al moment del crim, com va ser la mort i quina va ser la motivació, les defenses dels dos agents van recordar en l’última sessió del judici que són proves que falten en aquest cas.

stats