Societat 31/05/2019

La justícia avala el pla sobre allotjaments turístics de Colau

El TSJC desestima el recurs d'un hoteler i corrobora la necessitat de regular el turisme

N.v.
2 min
Catalunya es deixa perdre fins a 9 M€ de taxa turística dels pisos d’Airbnb

BarcelonaLa justícia ha donat la raó a Colau en la batalla de l'Ajuntament de Barcelona contra els hotelers per regular el volum d'allotjament turístic de la ciutat. La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el primer recurs d'un promotor hoteler contra el Pla Especial d'Allotjaments Turístics de Barcelona, el PEUAT. Es tracta de la primera demanda resolta de les més de cent que va posar el sector turístic contra el pla, aprovat el gener del 2017.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme en funcions del govern d'Ada Colau, Janet Sanz, ha defensat aquest migdia que la sentència és el "primer aval positiu" del pla. També ha incidit en el fet que el text destaca la necessitat de regular el turisme, que "ha deixat de ser estacional per convertir-se en una realitat social permanent", apunta el text. El recurs que ha tombat ara el TSJC va ser presentat per un promotor hoteler –Hotel Ciutat de Barcelona– que volia obrir un establiment al carrer de Princesa i va demanar una indemnització de danys i prejudicis pel retard de la concessió de la llicència d'obres.

De moment, però, la justícia manté que la planificació especial que aquest hoteler pretenia impugnar "gaudeix d'una motivació i una justificació mínima i suficient", que respon a raons d'interès general i, a més, remarca que no hi ha prou proves que demostrin que la mesura de l'Ajuntament sigui desproporcionada.

Al text, la sala del TSJC considera que Barcelona "és un clar exponent de les seqüeles pel que fa a la convivència ciutadana, la degradació de l'espai públic, la seguretat de les persones i béns i l'encariment del lloguer ordinari als centres urbans" en perjudici dels residents més humils, que es veuen desplaçats a l'extraradi, segons detalla la sentència.

L'Ajuntament celebra la sentència

El govern municipal ha celebrat la sentència perquè "avala jurídicament la feina feta" pel consistori. Segons Sanz, la resolució deixa clares dues coses: "Primer, que cal regular el turisme a la ciutat; i segon, que ho estem fent bé", s'ha felicitat. "La sentència diu clarament que les ciutats han de fer urbanisme sostenible i compatible amb viure a la ciutat", ha subratllat la tinent d'alcaldia en funcions.

Sanz també ha considerat que el text reconeix les competències de les ciutats per regular el turisme i que, en aquest cas concret, l'Ajuntament ho ha fet de manera "rigorosa i seriosa" amb una eina, el PEUAT, que disposa de total seguretat i legitimitat jurídica. "Estem satisfets i creiem que aquesta primera sentència farà que les següents que vinguin vagin en la mateixa línia", ha dit la tinent d'alcalde en funcions, que ha insistit que la vinculació que fan els magistrats entre habitatge, turisme, convivència i seguretat obre un camí clau per lluitar contra aquesta realitat que pateixen els veïns de Barcelona.

stats