SOCIETAT
Societat 21/06/2013

Justícia acabarà d'implantar l'expedient electrònic a tots els jutjats civils de Barcelona a finals del 2014

La prova pilot al Jutjat de Primera Instància 37 ha aconseguit que el 40% de les demandes siguin digitalitzades, però es reclama més implicació d'advocats i procuradors

Acn
2 min

BarcelonaEl departament de Justícia acabarà la implantació de l'expedient electrònic a tots els jutjats civils de Barcelona el desembre del 2014. Així, després de més d'un any de prova al jutjat dep rimera instància 37, l'aplicació informàtica e-justícia.cat s'anirà estenent a poc a poc per la resta de 48 jutjats civils. D'aquesta manera, i amb una inversió de 2,2 milions d'euros, es preveuen estalviar milers de fulls de paper i aconseguir una tramitació més àgil i segura. Durant el primer any de funcionament, gairebé el 40% de les demandes s'han presentat telemàticament en aquest jutjat en fase de prova.

El nou sistema permet incloure tot l'expedient judicial, la signatura electrònica, el tractament d'imatges i gràfics, l'explotació estadística de les dades i el control de l'estat del procediment. A més, hi ha nombroses plantilles de documents diversos, tot i que també permet la introducció lliure de text.

El director general de Modernització de la Justícia, Xavier Fabregat, ha explicat que el pas de l'actual Temis2 a l'e-justícia.cat és feixuc, perquè hi ha uns 24 milions d'assumptes i 70 milions de dades que s'han de transposar al nou sistema.

La magistrada del Jutjat de primera instància 37, Maria Millán, ha explicat que encara cal més implicació dels operadors judicials, sobretot advocats i procuradors, perquè tots els procediments es puguin fer sense paper i per via telemàtica.

La implantació es farà per fases, i cada jutjat trigarà entre vuit i onze setmanes a estar completament operatiu amb el nou sistema, sense aturar cap dia la feina, i amb uns funcionaris contractats per fer la formació. Quan s'acabi aquesta implantació, el nou sistema es començarà a provar als jutjats de família i d'incapacitat, als mercantils i finalment als socials, per acabar a tots els jutjats catalans.

D'altra banda, el proper 1 de juliol comencen les actuacions prèvies per implantar la nova oficina judicial als jutjats del Vendrell i Olot. Posteriorment es farà a Vilanova i la Geltrú.

stats