Pandèmia
Societat 02/09/2021

La justícia també revoca ara l'ozonoteràpia per a un pacient covid a Barcelona

El jutge que havia autoritzat el mateix tractament a Vila-real també va fer marxa enrere

2 min
Personal sanitari atenent un pacient de covid en una UCI

BarcelonaMarxa enrera de la justícia pel que fa a l'autorització dels tractaments d'ozonoteràpia a pacients amb coronavirus. El jutge que havia autoritzat a un home de Vila-real a provar aquesta tècnica experimental –que de moment no compta amb evidències científiques que n'avalin l'èxit en el tractament de covid– ja va suspendre la teràpia el 28 d'agost. Aquest dijous l'altre jutge de Barcelona que havia avalat que la rebés un pacient també ha revocat l'autorització.

La primera autorització la va emetre una jutge substituta. Ara que ha tornat la titular del jutjat contenciós administratiu 6 de Barcelona explica en la seva resolució que discrepa de l'opinió de l'altra magistrada. Diu que amb els informes dels pèrits forenses i de la Generalitat no hi ha arguments per validar el tractament. A més subratlla que, segons els metges de la clínica privada on és ingressat el pacient, el seu estat de salut ha millorat, si bé continua greu.

La jutge substituta va entendre que hi havia circumstàncies extraordinàries per autoritzar el tractament, perquè la vida del pacient corria perill i perquè l'ozonoteràpia havia donat "bons resultats" en uns altres països. La Generalitat va presentar un recurs al jutjat al·legant que no hi havia evidències científiques sobre l'eficàcia d'aquesta tècnica en malalts de coronavirus i, per contra, sí que n'hi ha que indicaven que podia tenir efectes secundaris. L'ús d'ozó no està autoritzat com a medicament per cap de les agències reguladores i tampoc no l'avalen els protocols del Servei Català de la Salut.

La jutge titular té en compte aquests informes i els del pèrit del jutjat, que coincideix amb el criteri de la Generalitat. De fet, la magistrada subratlla que el ministeri de Sanitat va emetre una nota a finals de novembre de l'any passat indicant els usos permesos de l'ozó, "entre els quals s'exclouen expressament els usos en persones".

La resolució també conclou que tot i la preocupació, legítima, de la família de l'home perquè es curi, el seu interès particular no pot passar per sobre de l'interès general i per això revoca obrir la porta a l'aplicació d'un tractament que no està autoritzat a Catalunya ni a Espanya i que no té prou garanties científiques.

stats