Justícia
Societat Justícia 01/05/2023

Els advocats d'ofici es planten: cobren 7 euros l'hora des del 2010

El col·lectiu reclama una millora retributiva i la dignificació del servei

2 min
Centenars d'advocats d'ofici es van concentrar dijous davant de les portes de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaRebre 178 euros per assistir durant prop de 72 hores ininterrompudes un detingut. Uns 220 euros per tramitar tota una investigació penal, que es pot allargar mesos, i 200 euros més pel judici. És el que cobra un advocat adscrit al torn d'ofici, el servei de justícia gratuïta que ofereix la Generalitat i l'Estat perquè tots els ciutadans puguin accedir amb condicions d'igualtat als jutjats. Ja fa setmanes que aquests advocats han dit prou: reclamen que "es dignifiqui" el servei, millorant les condicions i les retribucions del col·lectiu i actualitzant l'IPC –congelat des del 2010 i que els ha suposat, juntament amb altres factors, a una pèrdua de gairebé un 40% del poder adquisitiu–. "Demanem no haver de pagar per portar temes d'ofici", expliquen des del grup mobilitzat de lletrats del Torn D’Ofici de Catalunya, les advocades Amaia Pichot i Patricia Sopena.

La reivindicació del torn d'ofici arriba en un moment de mobilització laboral de la majoria dels actors que integren el sistema judicial. Els primers a plantar-se per reclamar una millora de les condicions van ser els lletrats de l'administració de justícia, que han estat més de dos mesos de vaga. Des de fa alguns dies, els funcionaris judicials han començat aturades per exigir un augment de la plantilla, més recursos i millors condicions. També les principals associacions de jutges i fiscals es plantegen convocar una vaga per la manca d'inversió en justícia i la sobrecàrrega laboral.

Segons l'Informe d'Avaluació sobre els Sistemes Judicials Europeus 2022 –que fa la Comissió Europea per l'Eficiència de la Justícia del Consell d'Europa–, els advocats d'ofici francesos cobren més del doble que els catalans i espanyols (524 euros per assistir una persona, per exemple, en el tràmit de la detenció) i els portuguesos més de cinc vegades més (969 euros). Sopena explica que no es tracta només de reivindicar una millora retributiva, sinó també de fer que l'administració faci valdre la feina dels lletrats d'ofici i la promogui entre la ciutadania.

Grup de treball

La conselleria de Justícia i els principals col·legis professionals van acordar aquesta setmana crear un grup de treball per millorar les condicions del col·lectiu. Des del grup mobilitzat de lletrats del Torn D’Ofici de Catalunya reconeixen l'esforç dels col·legis a l'hora de traslladar les reivindicacions dels advocats d'ofici, però asseguren que "no és suficient" i reclamen poder tenir veu i vot en les negociacions.

De moment, el torn d'ofici no ha pensat a fer vaga per no perjudicar l'atenció a la ciutadania més vulnerable –que és la que recorre al torn d'ofici–, però no ho descarten. Dijous passat més de mig miler de lletrats es van concentrar a les portes de la Ciutat de la Justícia de Catalunya per posar veu per primer cop a les seves reivindicacions.

stats