Societat Justícia 26/04/2022

L’atac al centre de menors de Castelldefels, reduït a una multa

Fiscalia i Generalitat volen penes mínimes i l’acusació popular tres anys de presó

3 min
La casa de colònies Cal Ganxo, que acollia temporalment els menors.

BarcelonaFa tres anys, diversos encaputxats van atacar un centre de menors de Castelldefels. Alguns menors estrangers no acompanyats que s’hi allotjaven i els seus educadors van acabar ferits i els assaltants van causar desperfectes a la casa de colònies. Era un dels centres que la Generalitat va improvisar temporalment per l’arribada massiva de menors que havia de tutelar i acollir. Aquest matí s’ha fet el judici, amb quatre acusats –en la fase d’instrucció es van descartar dos possibles participants més per no haver-los pogut identificar plenament–. La Fiscalia i la Generalitat han reduït la seva petició a unes penes mínimes, una multa d’uns 1.000 euros, i l’acusació popular vol que la condemna sigui de tres anys de presó. L’Audiència de Barcelona haurà de dictar sentència.

Abans del judici, les parts estaven a punt d’arribar a un pacte de conformitat, però l’acusació popular, exercida per la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, se n’ha desmarcat. Tanmateix, la Fiscalia i la Generalitat –que actua com a acusació particular pels ferits– han mantingut la petició que havien acordat amb les defenses dels acusats. Així, tot i que d’entrada la Fiscalia demanava 11 mesos de presó i una multa de 9.900 euros i la Generalitat set anys i mig de presó i una multa de 16.500 euros, al final el ministeri públic ho ha rebaixat a una multa de 1.080 euros i també s’hi ha adherit el Govern. Són tres euros diaris durant sis mesos per un delicte de baralla tumultuària i la mateixa quantitat per un delicte de danys.

Els quatre acusats, d'esquena, abans de començar el judici a l'Audiència de Barcelona.

La Fiscalia inclou un agreujant per motivació discriminatòria, però ho compensa amb un atenuant per dilacions indegudes. Com que un dels quatre acusats ja ha aportat l’import per pagar la indemnització, la petició per a ell es redueix a cinc mesos de multa per cada delicte: per tant, 900 euros. En canvi, l’acusació popular vol tres anys de presó per als quatre acusats per delictes de lesions, un altre d’odi i un de desordres públics.

Proclames racistes

Durant el judici, els acusats han reconegut els fets que descriu la Fiscalia en el seu escrit, que parla d’un atac amb “pals i pedres de grans dimensions”. Segons el ministeri públic, els acusats volien afectar la integritat física de la trentena de menors que vivien al centre i van començar una “forta baralla” en què van utilitzar els instruments que portaven “així com mobiliari del mateix centre”. Pel que fa als testimonis que han declarat, educadors i un vigilant de seguretat, han assegurat que van veure com un grup d’una vintena de persones entraven al centre i proclamaven comentaris racistes, i que l’atac va durar uns 40 minuts.

La Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat ha criticat que la Generalitat hagi acordat amb la Fiscalia i les defenses una rebaixa de les penes perquè no demanen cap delicte d’odi per als acusats. “Quina esperança de justícia ens queda quan el Govern prefereix pactar amb qui assalta cridant «moros de merda» i «putos moros». Que només mereixen una multa?”, ha lamentat l’entitat, que ha explicat que treballarà “perquè no es repeteixi aquest escenari”. L’atac de Castelldefels va coincidir amb una onada d’assalts a centres de menors: el març del 2019 un home va entrar amb un matxet a Canet de Mar i el juliol del mateix any hi va haver un altre atac en grup al Masnou.

stats