RACISME
Societat 05/07/2019

«Són els que fa anys em feien canviar de vorera amb la seva ‘bomber’»

Membres de Vox i del col·lectiu ultra Els Segadors del Maresme, entre els atacants de l’Alberg del Masnou

i
Albert Llimós
3 min
Dos treballadors i un mena entrant a l’edifici que ahir va vigilar la policia local durant tot el dia.

MasnouDarrere l’atac xenòfob de dijous contra l’Alberg del Masnou, on viuen una cinquantena de menors, hi ha grupuscles d’extrema dreta. O el que és el mateix: gent de Vox, com Jordi de la Fuente, de Nou Barris, que animava a la massa amb el seu inseparable megàfon. Però també del col·lectiu Els Segadors del Maresme, que durant els últims mesos s’ha fet famós per treure la simbologia independentista dels carrers. Fonts coneixedores de la investigació apuntaven a l’ARA en aquesta direcció i assenyalaven que Sergio Morales, veí del Masnou vinculat a l’extrema dreta, va ser qui va coordinar gent de localitats pròximes del Maresme perquè acudissin a la concentració. Del Masnou també hi havia Daniel Jara, entre altres. Però molts venien de fora.

“No podem permetre això, és d’una gravetat molt i molt gran”, va denunciar el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani: “Els fets d’ahir [dijous] van un pas més enllà del que havia succeït en altres casos, perquè estava més organitzat. Hi havia grupuscles d’extrema dreta que van actuar en un equipament públic de protecció social”. “Tenim la sospita que portaven gent de fora que poden formar part d’alguna organització”, va afegir l’alcalde Jaume Oliveras. Tant el Govern com el consistori es personaran, amb la màxima “contundència”, contra aquesta “minoria” que va atacar l’alberg, va dir El Homrani, que va assegurar que aniran més enllà del “delicte d’odi i discriminació” i ho faran “per lesions, amenaces i coaccions, i incitació a la comissió de desordres públics”.

El Jalal, masnoví des que va aterrar a Catalunya des del Marroc quan tenia un any, ahir estava “indignat” pel que va passar dijous, i ell també se sentia “agredit” pel que van causar els radicals que van atacar el centre. “Són els mateixos de sempre, els que quan era petit m’obligaven a canviar de vorera quan els veies venir amb la seva bomber”, va resumir. Els coneix a tots, el Masnou no deixa de ser un municipi de poc més de 23.000 habitants.

Ahir al migdia els educadors s’explicaven entre ells el que van viure ahir. Un d’ells va acabar ferit quan intentava accedir a l’edifici, el van tirar a terra i el van començar a colpejar. Van passar moments de por. Hi havia desenes de persones rodejant l’alberg, i alguns van anar cap a un lateral de la propietat, lluny de la policia, per llançar pedres a l’interior. Amb el pas de les hores, l’ensurt s’anava diluint i, fins i tot, algun dels menors treia ferro al que havia passat. Un dels educadors s’enduia un grup d’una desena de nois a la platja, amb la tovallola a l’espatlla, somrients, lluny de les càmeres que hi va haver durant tot el matí a l’entrada de l’edifici. “No, no teníem por”, deia un noi. “Per què n’hauríem de tenir?”, es preguntava un altre. Els seus companys ja havien tornat de l’Hospital de Can Ruti, on els van traslladar per atendre’ls de les agressions patides. Totes lleus. Al final, van ser quatre menors, un educador i un vigilant els que van necessitar atenció mèdica.

Tot i que els agressors, que van avançar a crits d’“¡A por ellos!” des de l’Ajuntament, no van aconseguir entrar a l’alberg, van saltar la tanca per entrar al pati. Allà van topar amb uns quants nois. Segons la versió oficial, a un dels menes el van enxampar fora perquè tornava d’una activitat. Però, segons diferents fonts, alguns menors provocaven des de la teulada de l’edifici i uns altres van sortir de la protecció de la casa per enfrontar-se als radicals, que els estaven insultant i tirant pedres. “Són 50 nens. Van venir a atacar-los a casa seva... Què han de fer?”, es preguntava un dels treballadors del centre per justificar l’actitud dels nois.

El Rubén, un noi dominicà veí del municipi, va presenciar els fets, i assenyala que només hi havia un cotxe policial quan els problemes van començar. Després ja van arribar la resta d’antidisturbis dels Mossos i van aconseguir controlar la situació. Ahir al migdia comentava els fets amb el Rida i el Noundim, dos nois marroquins establerts al Masnou, el primer des de fa 5 anys; el segon, de tota la vida. Titllen el que va passar de “racisme”, però també són durs amb alguns dels seus compatriotes que roben o cometen episodis com el de dissabte passat, l’intent de violació a una menor que va provocar tots els incidents de dijous. “Això està fent que també se’ns criminalitzi a nosaltres”, lamenta el Noundim.

stats