Societat 06/03/2019

Un home entra amb un matxet a un centre de 'menes' de Canet de Mar

És el segon atac racista que reben els nois d’aquest centre (que acull 50 menes d’entre 15 i 18 anys) en pocs dies

Natàlia Vila / Gemma Garrido
5 min
Dos menors no acompanyats, al centre de Canet de Mar on un home va accedir amb un matxet per amenaçar els joves i els educadors.

Barcelona“Va entrar un home jove, brandant un tros de ganivet llarg, picant contra les parets i amenaçant els nois: cridava que els volia matar a tots”, explica una de les educadores que van presenciar l’escena al centre de menors estrangers no acompanyats ( menes ) de Canet de Mar, al Maresme. Va passar dimarts a la tarda. Era un veí del mateix carrer, que pocs minuts després va ser detingut per la policia i que ara està en llibertat amb càrrecs per un delicte d’amenaces. Ahir la Generalitat va explicar que es presentaria com a acusació particular contra l’agressor.

És el segon atac racista que reben els nois d’aquest centre (que acull 50 menes d’entre 15 i 18 anys) en pocs dies. Dijous de la setmana passada una vintena de veïns es van manifestar a les portes de l’Ajuntament per protestar contra la inseguretat que asseguren que pateixen per culpa dels nois. Durant la concentració van increpar i insultar tres dels nois del centre, que tornaven cap a casa. “No vaig entendre per què ens escridassaven”, va explicar ahir a l’ARA l’Abderrahmane, un d’ells. “Em vaig sentir molt malament, discriminat: és el que passa amb el racisme”, va afegir el Sufian.

Els nois tenen 16 i 17 anys, i dijous van topar de casualitat amb el grup de veïns que protestaven i els acusaven de cometre robatoris en cases i furts al carrer. “No sabia ni qui eren, ni què hi feien allà, ho vaig saber després”, va explicar el Sufian amb l’ajuda de la traductora del centre. “Havíem anat a la biblioteca per connectar-nos a internet, així podem parlar amb la família”, va afegir. “Hi ha alguns veïns racistes -va lamentar l’Abderrahmane- però és millor passar-ne, amb la resta hi ha molta cordialitat”. Ell, de fet, va a l’institut: “Tinc més de cent amics a Canet -presumeix- i tots volen que em quedi aquí, em diuen que no me’n vagi”, va explicar.

Els dos atacs contra els nois han desconcertat una bona part dels veïns d’aquest municipi del Maresme i alhora han desencadenat una allau de solidaritat. “Des de dijous ens han trucat molts veïns avergonyits per la imatge que ha donat el poble i s’ofereixen per ajudar-nos”, assegura la coordinadora del centre, Marta Montoya. El centre ho aprofitarà per posar en marxa un programa de “mentoria”: dilluns començaran a buscar voluntaris que vulguin acompanyar els nois i fer-los de referent, i millorar la integració al poble.

Els veïns que viuen al voltant del centre i els que els veuen sovint, a la biblioteca (al centre del poble), asseguren que els nois “no causen problemes”. “Alguns veïns volen fer creure que això és el Bronx i no és veritat”, es lamentava ahir una veïna a aquest diari. “Aquí, els uns i els altres ho barregen tot, racisme, convivència i política també”, afegia una comerciant que veu els nois cada dia.

Un atac “intencionat”

Aquest centre que la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) té a Canet està gestionat per l’empresa Eduvic, que des de l’octubre té llogades les instal·lacions per allotjar-hi els nois. Es tracta de la casa de colònies Can Brugalora, propietat de l’alcaldessa del municipi, Blanca Arbell (ERC). “No és un atac gratuït: fa mes i mig que un grup de veïns amb idees poc democràtiques van fer una crida per assenyalar els menes [i culpar-los] de tot el que passa al municipi”, va denunciar Arbell en conversa amb l’ARA. Amb tot, l’alcaldessa de Canet assegura que no hi ha “cap denúncia per robatori o assetjament a noies joves” com assenyalen alguns veïns, i que els autors de l’onada de fets delictius de les últimes setmanes són màfies que actuen a tot el Maresme. “Els nois es comporten com qualsevol adolescent de la seva edat”, subratlla l’alcaldessa. Els Mossos d’Esquadra també van aclarir a l’ARA que no hi havia cap evidència que relacionés l’arribada dels nois al poble amb l’augment de fets delictius a la zona.

Al carrer, entre els veïns, també circula la idea que els atacs són “intencionats” perquè “venen eleccions”. “En aquest poble troben una bossa d’escombraries fora de lloc i ja hi ha grups que carreguen contra l’Ajuntament; amb els menes tenen l’excusa perfecta per culpar-los de tot i generar odi”, comentava el depenent d’un establiment just al davant de la biblioteca. “L’any passat també vam tenir un munt de robatoris i aquests nanos encara no havien arribat -assegurava una altra comerciant-. Es posen aquí al davant cada dia i he sentit mil històries sobre ells, però mai he vist res”, assegurava. “El màxim que m’han fet és pispar-me el paquet de tabac un dia que estava despistat”, admetia el propietari del bar més pròxim al centre: “Són bons nanos, aquell d’allà sobretot -diu mentre assenyala un dels nois-: a mi ja em diuen avi i tot”, afegia rient.

Atac racista, segons la Generalitat

Tal com ha avançat l'ARA, la Generalitat es personarà com a acusació particular contra l'agressor per preservar els drets dels infants i adolescents. La secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha lamentat que els joves que viuen en aquest centre d'acollida s'hagin vist obligats a enfrontar-se a "accions verbals i físiques tenyides d'un component clarament racista i xenòfob", i ha qualificat l'atac racista contra aquests menors d'"absolutament intolerable".

La Generalitat actuarà com a acusació particular contra l'home que ha intentat atacar els joves i els adults al seu càrrec i Oliva assegura que és una decisió "lògica i comprensible" com a màxim responsable de la defensa de tots els nens del país, "però també per fer costat els professionals que els acompanyen i que pateixen pressions".

Oliva ha indicat que aquest acte respon a la "instrumentalització politica d'alguns grups polítics" del racisme, uns col·lectius minoritaris però que alenten protestes contra el consistori i contra els menors. Davant d'aquestes actituds, segueix la secretària, Catalunya té ara "una oportunitat d'or" per demostrar que és una societat plural, de convivència i d'integració. "Tenim les eines i el convenciment per fer-ho", ha afegit.

402 'menes' al Maresme

En els dos primers mesos de l'any han arribat 429 'menes', un centenar més de joves que en el mateix període de l'any passat, que la xifra vorejava els 300. Uns 3.580 menors no acompanyats s'acullen actualment al sistema de protecció de la Generalitat, segons la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut. D'aquests, 402 nois viuen a municipis del Maresme, en algun dels 11 centres que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert al llarg del 2018.

L'intent d'atacar els joves amb un matxet té lloc després que un grup de veïns es concentrés davant l'Ajuntament de Canet de Mar dijous passat i acusés els nois d'haver comès robatoris i furts en cases i carrers del municipi, així com de generar inseguretat ciutadana. Amb tot, els Mossos d'Esquadra aclareixen a l'ARA que no hi ha cap evidència que relacioni l'arribada dels joves al poble amb l'augment de fets delictius a la zona.

SOS Racisme condemna aquests fets, que qualifica de "molt greus", i apunta que alguns veïns ja van adreçar-s'hi dijous passat preocupats per l'auge d'actituds racistes. "La reacció no és una causa directa de l'extrema dreta, però aquesta ideologia sí que és l'instigador principal. El problema és que vivim en un ambient racista, fomentat d'arrel per les polítiques europees i sovint sense distincions entre l'esquerra i la dreta", diu David Karvala, activista d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.

Karvala assegura que respostes com les d'aquest home son fruit d'un entorn que menysprea l'estranger i que veu l'immigrant permanentment com una amenaça. "És una tragèdia que gent de barri pugui culpar aquests joves de qualsevol delicte només perquè han nascut en un altre país", lamenta.

stats