Violència sexual
Societat Justícia 19/04/2023

Una càmera és clau en un cas de tocaments d'un professor a set alumnes

Les acusacions demanen 42 anys de presó per a l'home que feia de voluntari en un centre islàmic

2 min
L'acusat, declarant amb l'ajuda d'una traductora durant el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL'abril del 2016 la junta d'un centre islàmic de Vic va decidir posar una càmera a la classe on un professor impartia llengua àrab a nens d'entre 5 i 9 anys perquè feia temps que recelava de l'actitud del professor amb els menors. La gravació va captar l'home tocant els genitals i petonejant set infants que s'asseia a la falda, segons la Fiscalia, que demana 42 anys i nou mesos de presó per a l'home, a qui han jutjat a l'Audiència de Barcelona durant dos dies. L'acusat –que a hores d'ara està jubilat– ha negat haver agredit els menors davant del tribunal i s'ha justificat dient que només feia abraçades i petons a la galta als nens perquè era afectuós amb ells.

L'home, que només ha contestat a les preguntes de la seva defensa, assegura que la querella de les famílies és "un muntatge" per fer-li mal i l'atribueix a suposades pressions de la junta cap als pares dels menors després que s'enemistés amb la direcció del centre. També ha explicat que durant els 15 anys que va fer de voluntari al centre no va rebre mai cap queixa i que els infants li tenien estima: "Em tractaven com un oncle, quan em veien pel carrer m'abraçaven", ha dit.

Les acusacions donen per fet que les imatges desmenteixen la versió. De fet, al vídeo es veu com l'home arriba a ser conscient de l'existència de la càmera a l'aula i intenta retirar-la o tapar-la, però no se'n surt. En el seu informe final, la fiscal del cas ha subratllat que l'acusat "era plenament conscient que l'estaven gravant" i, tot i això, va continuar amb els tocaments. El ministeri públic també el responsabilitza d'un delicte d'exhibicionisme, perquè assegura que l'home també es tocava a si mateix davant dels nens. L'home només ha justificat el seu intent de treure la càmera perquè "molestaven els nens".

El risc de seqüeles

Les tres pèrits que han declarat durant el judici han explicat que "és poc probable" que els nens desenvolupin seqüeles pels fets perquè eren molt petits quan van ser agredits per l'acusat, i o bé ja no recorden els fets o bé no hi van reconèixer un comportament sexual per la seva edat. La defensa ha aprofitat aquesta idea per minimitzar els fets i ha insistit que, tot i la interpretació que en fan les acusacions, a les imatges es veu l'acusat i els menors d'esquenes i no s'aprecia, diu, si els petons van ser a la boca ni en quina part del cos es van produir els tocaments.

L'advocat del processat assegura que l'home no tenia cap comportament sexual cap als infants i que únicament era afectuós amb ells. "Si aquests mateixos actes –jo a les imatges només hi veig petons i abraçades– els hagués fet una dona no hi hauria cap conseqüència i no seríem aquí", ha dit. La Fiscalia, però, considera "tremendament pervers" que s'intenti llegir els fets com un comportament afectuós, i ha assegurat que els tocaments de l'home "disten molt" de ser només una mostra d'afecte, tenint en compte la intensitat, la zona on es produïen i la durada.

stats