Tribunals
Societat Justícia 02/02/2023

El cap de la policia de Pineda, absolt de pressions per expulsar els policies de l'1-O

Els dos regidors del PSC també acusats van arribar a un pacte de conformitat amb la Fiscalia

2 min
Els dos càrrecs polítics de l'Ajuntament de Pineda de Mar que han arribat a un acord amb la Fiscalia i el cap de la policia local, abans de començar el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaCinc anys i mig després, la polèmica per l'expulsió dels policies de l'1-O d'un hotel de Pineda de Mar ha acabat amb una absolució i dos condemnats, fruit d'un pacte de conformitat. Dos regidors del PSC del municipi van decidir acceptar un acord amb la Fiscalia segons el qual admetien haver pressionat el responsable de l'establiment perquè en fes fora els agents. Els van imposar una pena mínima d'un any de presó i d'inhabilitació. Però el cap de la policia local no s'hi va conformar, va anar a judici i n'ha sortit absolt: la sentència de l'Audiència de Barcelona l'exculpa perquè creu que no va intervenir en les pressions que admeten els càrrecs polítics.

El policia va ser present a la reunió entre els regidors i l'amo de l'hotel, però el tribunal considera que no hi va intervenir de cap manera i que el seu paper es limitava a acompanyar un dels càrrecs electes. D'aquesta manera, els magistrats donen per bona la tesi de la defensa de l'agent –representat pel penalista Andreu van den Eynde– contra la versió de la Fiscalia, que considerava que la seva sola presència era suficient per reforçar la intimidació al responsable de l'establiment, que en el judici va admetre haver-se sentit pressionat.

Els magistrats asseguren que la presència del cap de la policia local era "lògica i fins i tot obligada", tenint en compte que es tractava de la jornada posterior a l'1 d'octubre i que, davant l'establiment, hi havia concentracions de veïns demanant l'expulsió dels policies per les càrregues que van causar prop d'un miler de ferits a tot Catalunya.

Únic serrell

De fet, la responsabilitat del policia era l'única cosa que faltava per aclarir. El judici havia començat fa algunes setmanes amb el pacte de conformitat entre els dos regidors i la Fiscalia. Partint d'aquest acord i el reconeixement dels fets per part dels dos càrrecs municipals, el tribunal considera que van pressionar l'hoteler fins que aquest va cedir "per temor que es complissin les represàlies anunciades en cas de no atendre la petició" d'expulsar els policies de l'1-O. L'acord, però, no ha implicat el mateix grau de responsabilitat per al tercer dels acusats, el cap de la policia local, que ha estat exonerat de tots els càrrecs.

stats