Tribunals

Cas Jubany: la jutge manté en el punt de mira els dos sospitosos a l'espera de més proves d'ADN

La magistrada recorda que encara no s'han practicat totes les diligències i rebutja la petició d'arxivar el cas de Laiglesia i Jiménez

2 min
Helena Jubany en una fotografia cedida pels seus familiars.

BarcelonaVint-i-dos anys després continua sent una incògnita qui va assassinar Helena Jubany, llançant-la des del terrat d'un bloc de Sabadell el 2 de desembre del 2001. Les proves d'ADN fetes fins ara no han aconseguit relacionar els dos investigats en el cas: el principal sospitós, Santi Laiglesia –a qui ja es va investigar en la primera causa per l'assassinat que es va acabar arxivant–, i Xavi Jiménez, autor d'una part dels anònims que va rebre la noia abans de morir. Però la nova jutge del cas ha desestimat la petició d'aquests dos homes d'arxivar el cas. Recorda que encara queden proves pendents de practicar.

De fet, en una altra resolució, la magistrada demana que es completin les dues anàlisis pendents: la primera és que es faci una radiografia més extensa sobre l'ADN trobat al jersei de la víctima. La primera comparativa va determinar que aquestes restes no eren compatibles amb els perfils genètics de Laiglesia i Jiménez per establir que fossin seves. Malgrat tot, l'informe no determinava si ho podien ser en algun percentatge, una cosa que la Fiscalia i l'acusació particular consideren indispensable per poder atribuir-los el crim, en relació amb la resta de proves trobades. En la resolució, la jutge insisteix en la necessitat d'obtenir una seqüència "com més afinada i més amplia millor".

D'altra banda, la jutge també reclama que es determini si en els anònims que va rebre la jove dies abans de morir hi ha "restes biològiques conservades" i si aquestes són susceptibles de ser analitzades per poder-ho fer.

La família Jubany sempre ha considerat Laiglesia com el principal sospitós de l'assassinat. L'investigat era la parella de Montse Careta, a qui el primer jutge del cas va enviar preventivament a la presó, on es va treure la vida. Careta vivia al bloc de pisos des d'on algú va llançar al buit la víctima i Laiglesia passava bona part de les nits amb ella. Tots tres formaven part del mateix grup de la Unió Excursionista de Sabadell, al qual també pertanyien Jiménez i una quarta investigada a qui el primer jutge va exculpar. De fet, després que es reobrís la causa es va demanar comprovar si a les peces de roba i els anònims rebuts per Jubany hi havia també algun perfil genètic femení.

stats