Violència sexual

Condemnat a 35 anys de presó el violador d’Igualada

L’Audiència imposa a Brian Raimundo una pena de 20 anys per intent d'assassinat i 15 més per agressió sexual

4 min
L'acusat de violar una menor a Igualada el 2021 durant el primer dia de judici.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat aquest dilluns a 35 anys Brian Raimundo per la violació d'una menor de 16 anys la matinada de la Castanyada del 2021 en un polígon d'Igualada. La sentència qualifica els seus actes de "tortura". En concret, la justícia li imposa 20 anys de condemna per intent d'assassinat i 15 anys per agressió sexual, el màxim previst per a aquest delicte. També haurà d'indemnitzar la víctima amb 332.727 euros i, un cop surti de la presó, passarà 10 anys en llibertat vigilada i amb una ordre d'allunyament respecte a la noia. La sentència aclareix que l'home haurà de complir les penes íntegrament i, si abans d'acabar-les aconsegueix el tercer grau o la semillibertat, se substituirà la pena de presó per l'expulsió d'Espanya amb la prohibició de tornar-hi durant deu anys.

La Fiscalia i la resta d'acusacions del cas havien demanat una condemna de 45 anys de presó. En concret, 15 anys per l’agressió sexual i 30 més per l’intent d’assassinat davant la gravetat de l'agressió. El tribunal ha dictat la pena de 20 anys perquè, com que es tracta d'un intent d'assassinat que no es va consumar, ha hagut de rebaixar un grau la condemna.

En paraules de la fiscal durant el judici, va ser un "miracle" que la menor sobrevisqués, i tant els Mossos com els metges que van passar per l'Audiència de Barcelona van qualificar l'agressió d'inaudita per la brutalitat i violència. Entre ells hi ha el testimoni d’un forense que va assegurar que les lesions que presentava la noia només les havia vist "en una sala d'autòpsies i, per tant, en una víctima morta", recorda el tribunal a la sentència. Per això, els jutges no dubten, com les acusacions, que l’home tenia la intenció de matar-la.

La noia no va haver de declarar durant el judici, sinó que es va fer servir la seva declaració en la fase d'instrucció. A més, la falta de records a conseqüència dels cops que va rebre han fet que el seu testimoni no es pugui tenir en compte com a prova directa en el cas. En canvi, "el seu cos sí que va ser testimoni d'excepció de la brutal agressió".

"Menyspreu absolut" a les dones

Després d’avaluar les proves que es van exposar al judici, que va allargar-se una setmana, el tribunal constata que l’1 de novembre del 2021, cap a les 6.10 hores de la matinada, Brian Raimundo va seguir la noia quan marxava dels voltants de la discoteca on havia anat aquella nit. En la investigació s'han revisat 155 càmeres de seguretat, s'ha reconstruït el recorregut que va fer aquella nit amb el GPS del seu mòbil i es va escorcollar casa seva, on hi havia roba de la noia.

Brian Raimundo va atacar la noia a l’altura d’un carreró fosc i solitari i la va colpejar al cap diverses vegades amb un objecte contundent. La noia va caure a terra semiinconscient i l'agressor va aprofitar-ho per ficar-la al carreró, on amb un "absolut menyspreu a la seva condició de dona" la va continuar agredint durant uns 20 minuts.

Els jutges afegeixen que per al condemnat era "gairebé segur" que la noia moriria, tenint en compte l'estat en què la va deixar, les ferides, el fred que feia i la poca probabilitat que algú la pogués ajudar en un carreró d’un polígon industrial un festiu de matinada. "Som davant un cas no només de violació, sinó també de subjugació masclista i de dominació amb la intenció d'humiliar la víctima. Som davant un acte de maldat pervers", va reblar la fiscal al tribunal. En aquest sentit, la sentència inclou un agreujant per discriminació de sexe en els dos delictes pels quals condemna l'autor.

Antecedents i un "patró de conducta violenta"

Brian Raimundo té antecedents per agressió sexual a la seva germanastra, que aleshores tenia 7 anys, i a una exparella. De petit, va patir abusos del pare i el tribunal assenyala que en la seva trajectòria "es reprodueix un patró de conducta violenta, vexatòria i humiliant del processat cap a les dones, en què exterioritza i imposa una situació de dominació o subjugació pel mer fet de pertànyer al gènere femení”.

Després de l’agressió, que els mateixos magistrats qualifiquen de "brutal" i amb "violència desmesurada", la va deixar a terra, mig despullada (se'n va emportar la roba), semiinconscient, amb lesions greus i hemorràgies. Així la va trobar un camioner una hora més tard i va avisar emergències. La víctima va necessitar un any per recuperar-se de les ferides de l’agressió, va estar trenta dies hospitalitzada i tres en cures intensives. Encara avui té seqüeles psicològiques i físiques. Els cops que li va donar al cap li van fracturar un os del crani i li van fer hemorràgies cerebrals que per si mateixes eren "prou importants per causar-li la mort", segons el testimoni d'un forense recollit a la sentència.

Sense atenuants

Durant el judici, la defensa de Brian Raimundo va intentar convèncer el tribunal que li apliqués algun atenuant per aconseguir una condemna més baixa. En concret, va al·legar una suposada alteració psíquica i intoxicació per consum d'alcohol i de drogues. Els magistrats ho han descartat, perquè que l'acusat fos alcohòlic crònic, com assegura un informe que ha aportat la defensa, no implicaria que tingués la consciència i la voluntat afectades, que és el requisit per a un atenuant penal. Tampoc s'ha acreditat durant el judici que hagués pres alcohol o drogues la mateixa nit. 

El tribunal ha citat aquest matí totes les parts de la causa per notificar-los la sentència. A la causa també hi ha com a acusació la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), l’empresa que gestiona la discoteca on la noia va anar de festa aquella nit, l’Advocacia de la Generalitat i els ajuntaments de Masquefa i d’Igualada. L'advocat de l'Ajuntament d'Igualada, Miquel Sàmper, s'ha mostrat satisfet amb la contundència de la sentència. "Probablement som davant un precedent únic i primer a tot l'estat espanyol, una sentència que sense cap mena de dubte generarà jurisprudència", ha valorat després de saber la decisió del tribunal. Per la seva banda, l’advocat de la patronal Fecasarm i de la discoteca Epic, Joaquim Boadas, creu que la pena és “exemplar” i servirà perquè l’acusat no torni a trepitjar el carrer durant molt de temps i que altres possibles agressors sàpiguen que no poden actuar d’aquesta manera quan surten de festa.

La sentència, amb un centenar de pàgines, es pot recórrer i tant Boadas com Sàmper encara han de decidir si ho faran, però creuen que serà difícil augmentar la pena.

stats