Violència sexual

L'home que va socórrer la menor d'Igualada: "Tremolava i només deia que no"

L'acusat s'enfronta a una pena de 45 anys de presó per haver agredit sexualment i haver intentat assassinar la jove de 16 anys

4 min
L’acusat de violar una menor a Igualada el 2021 i intentar matar-la, just abans de començar el judici a l’Audiència de Barcelona.

BarcelonaLa brutal violació d'una adolescent de 16 anys a Igualada arriba, dos anys i set mesos després, a judici. Al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona s'hi ha assegut per primer cop aquest dilluns Brian Raimundo Céspedes, el presumpte responsable no només d'haver violat la jove sinó també d'haver estat a punt de posar fi a la seva vida. La Fiscalia demana per a ell fins a 45 anys de presó per dos delictes: el d'agressió sexual i el de temptativa d'assassinat. La violació es va cometre la nit de la castanyada del 2021, quan la noia anava sola i a peu cap a l'estació de tren per tornar a casa, a Vilanova i la Geltrú, després de sortir d'una discoteca d'Igualada situada en un polígon. Tal com va concloure el jutge quan va tancar la investigació, l'home la va seguir i la va atacar "per sorpresa" en una zona solitària i poc il·luminada. L'atac va durar uns vint minuts, però el nivell de "força i violència" que va fer servir l'agressor va ser tan gran que l'hauria pogut "matar" si no l'haguessin atès "de manera ràpida i urgent".

A les 7.25 h de l'1 de novembre de 2021 un camioner va localitzar la menor malferida i inconscient al carreró (al ser festiu no hi havia activitat industrial) i va avisar els serveis d'emergències. El treballador ha declarat aquest dilluns i ha explicat que abans de deixar al camió va veure la noia a terra. "Estava en posició fetal, tremolant", ha recordat. El camioner ha precisat que estava "mig despullada", amb la camisa "arrencada", i que tenia "molta sang" en diferents parts del cos. Ha descrit que la va tapar amb la seva jaqueta, va trucar a emergències i també va demanar ajuda a un altre camioner que estava aparcant el vehicle no gaire lluny. "Tenia sang al nas, a la cara, a les orelles, a la boca...", ha recordat aquest altre camioner, que també la va tapar amb roba que tenia al camió. El primer testimoni recorda que la noia només repetia que "no" quan ell li deia que venia l'ambulància.

La primera sessió del judici ha començat passades les 10 hores i s'ha acordat, a petició de la seva defensa, que l'acusat sigui l'últim a declarar. Previsiblement, ho farà a finals de setmana, perquè el judici s'allarga fins divendres. D'aquesta manera, el primer que ha escoltat la sala ha sigut la versió de la víctima, tot i que, en una decisió pionera, ella no ha hagut de declarar. Durant la instrucció, el jutge d'Igualada va optar per fer una prova preconstituïda, una fórmula que intenta evitar en la mesura del possible la revictimització. Així, el maig del 2022 la noia va declarar per videoconferència durant uns 15 minuts des d'uns altres jutjats, de manera que el magistrat del cas va anar traslladant per telèfon a l'equip de psicòlegs que l'atenen –i que eren al costat de la menor– les preguntes que plantejaven les parts. Ella les responia als tècnics. Ara aquesta declaració és la que ha escoltat al principi de la sessió el tribunal (l'acusat s'ha situat darrere d'una mampara per no poder veure el vídeo de la noia) i la jove no haurà de tornar a passar per aquest tràngol.

Durant la seva declaració el 2022, la víctima va deixar constància de les seqüeles que arrossegava: a les lesions físiques que l'han obligat a passar per quiròfan sis cops s'hi afegeixen "les nits d'insomni, el terror i el pànic de sortir al carrer, aquest dia a dia de no poder estar tranquil·la i el tractament físic i psicològic al qual s'ha de sotmetre", segons va explicar en aquell moment el seu advocat, Jorge Albertini.

L'Audiència de Barcelona jutja l'acusat d'haver violat i intentar assassinat una menor el 2021 a Igualada.

Aquella nit la menor va sortir de festa a Igualada amb una amiga que també ha declarat aquest dilluns. Ella ha explicat que cap al final de la nit, cap a les cinc de la matinada, la va perdre de vista i no la va tornar a veure més. Ha descrit que es van enfadar perquè havien dit de passar la nit juntes, però la víctima va marxar amb un noi. Les dues joves havien de marxar plegades cap a l'estació per tornar a casa i l'amiga la va esperar al guarda-roba, però la víctima no va aparèixer. Eren, aproximadament, les sis del matí i va poder parlar amb ella per telèfon: li va explicar que ja anava cap a l'estació, i l'amiga va fer el mateix. Un cop a l'andana, però, li va tornar a trucar i ja no va respondre. Va ser durant aquest trajecte a peu de la discoteca a l'estació que el presumpte autor de la violació la va atacar.

De l'home, de 20 anys i amb antecedents per violència sexual, no se'n va saber res més fins a l'abril del 2022, quan els Mossos d'Esquadra el van detenir a casa seva després d'una llarga investigació de la Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS). De fet, els investigadors van revisar fins a 155 càmeres de l'entorn del polígon, i cinc captaven com l'agressor seguia la víctima de mica en mica fins que la tenia a tocar. Ell sempre ha negat els fets, però aquestes no són les úniques proves que l'incriminen: els Mossos van trobar ADN de la víctima en la roba que l'home portava la nit de l'agressió i el van identificar a l'exterior de la discoteca on la noia havia sortit de festa, cosa que se suma al fet que el seu mòbil el situa en aquella zona la nit dels fets.

Abans de marxar cap a l'estació, la víctima va estar amb un altre noi que ja coneixia d'abans. Va ser aquest noi, precisament, el motiu pel qual es va enfadar amb l'amiga. El jove ha declarat com a testimoni en seu judicial i ha explicat que cap a les sis ell va marxar amb el pare d'un amic i va deixar la noia al carrer, a pocs metres de la discoteca. Llavors, va ser quan va començar el trajecte cap a l'estació en què la van atacar brutalment.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats