Violència sexual

El violador d'Igualada serà jutjat per intent d'assassinat: fins a 30 anys de presó

El jutge deixa a un pas del judici el detingut per la brutal agressió sexual a una adolescent durant la castanyada del 2021

3 min
El detingut per la brutal agresió en el moment de ser conduït davant el jutge

BarcelonaUn any i mig després de la brutal violació d'una adolescent de 16 anys a Igualada, el jutge del cas ha tancat la investigació i ha deixat l'agressor a un pas del judici. El magistrat té clar que el detingut va seguir expressament la víctima a la sortida d'una discoteca i la va abordar "per sorpresa" quan passava per un dels carrers menys transitats del polígon de les Comes. La seva intenció no era només violar-la sinó també matar-la, assegura el jutge en la seva resolució, a la qual ha tingut accés el diari ARA. Si no ho va aconseguir, diu el jutge, és perquè una persona va acabar trobant al cap de poc la jove inconscient i malferida a terra i va avisar els serveis d'emergències. L'atac va durar uns vint minuts, però el nivell de "força i violència" que va fer servir l'agressor va ser tan gran que l'hauria pogut "matar" si no l'haguessin atès "de manera ràpida i urgent". Per això el jutge ha decidit processar l'home –que és preventivament a la presó des de l'abril de l'any passat– per un delicte d'agressió sexual i un altre d'intent d'assassinat.

La pena que li podria caure si l'acabessin condemnant per tots dos delictes és d'entre 20 i 30 anys, valora la resolució judicial. El jutge situa la pena per la violació en la part alta de la forquilla de condemnes per aquest delicte que marca el Codi Penal, entre 12 i 15 anys, tenint en compte "el caràcter particularment degradant i vexatori" de l'agressió. Però com que després d'atacar-la sexualment la va intentar matar, la llei marca que la condemna total pugui arribar fins a les tres dècades de presó.

Les càmeres i el telèfon assenyalen l'autor

L'ara processat sempre ha negat els fets quan se l'ha interrogat com a presumpte autor de la violació. Però el jutge assegura que totes les proves l'assenyalen: des del fet que els Mossos d'Esquadra localitzessin ADN de la víctima entre la roba que l'home portava la nit de l'agressió fins a la seva identificació a l'exterior de la discoteca on la noia havia sortit de festa, a més del fet que les càmeres de seguretat del polígon on es produeix l'agressió el captessin seguint la víctima i que la posició del seu mòbil la nit dels fets també l'ubiqui en aquesta zona.

De fet, la seqüència de les càmeres de seguretat és una de les proves a les quals el jutge dona més pes. Els Mossos van revisar fins a 155 càmeres de l'entorn del polígon. Cinc van captar com l'agressor segueix la víctima i com, de mica en mica, s'hi va acostant fins que gairebé la té a tocar. La primera càmera va captar la víctima i l'ara processat en 47 segons de diferència. La segona, en 40 segons de diferència. A partir d'aquí, el violador accelera el pas. La tercera càmera els enregistra ja només a 15 segons. La quarta encara més a prop. En la cinquena gravació la distància entre la víctima i l'agressor és només de dos segons. A partir d'aquí, els sistemes de videovigilància perden la pista a tots dos durant 20 minuts. El temps que el jutge considera que va durar el "brutal" atac.

Una sisena càmera va captar el processat uns metres més enllà després d'aquest lapse de temps, ja de camí a casa. De la víctima no hi ha cap més notícia fins que a les 07.25 h un vianant localitza la menor malferida i inconscient al carrer i avisa els serveis d'emergències. Però la informació que proporcionen aquests sistemes de videovigilància no acaba aquí: també capten la indumentària que portava l'agressor aquella nit i que coincideix amb les peces de roba que van intervenir els Mossos en l'escorcoll a casa del detingut, en algunes de les quals es va trobar material genètic de la víctima. La geolocalització del mòbil del detingut també l'ubica en el lloc i l'hora dels fets. "Aquestes dades ja són per si soles suficients per processar el detingut pels delictes d'agressió sexual i temptativa d'assassinat", conclou el jutge.

El titular del jutjat d'instrucció número 4 d'Igualada també ha fixat una fiança de 3.000 euros per al processat, per assegurar una part de les futures indemnitzacions que es poguessin derivar del judici. Ara caldrà veure quina pena demanen les acusacions en els seus escrits. En el cas no només hi ha personada la Fiscalia i l'advocat de la víctima i la seva família, sinó també diverses acusacions populars, com ara l'Ajuntament d'Igualada, la Generalitat i la Federació de Locals d'Oci Nocturn, Fecasarm, que ja avança que demanarà la pena més alta possible per al processat. "Cal un càstig exemplar per a aquest cas, perquè també serveixi com a mesura dissuasiva", explica el secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas, que també reclama que es continuï vetllant per la seguretat en l'oci nocturn amb més corredors segurs i una xarxa de transport públic més gran a les zones de discoteques.

stats