Violència sexual

Els Mossos conclouen que el violador d'Igualada només pot ser Brian Raimundo

Els agents reconstrueixen una investigació que va durar cinc mesos i presenten totes les proves que incriminen l'acusat

3 min
L'acusat de violar una menor a Igualada el 2021 durant el primer dia de judici.

Barcelona"No hi ha cap altra possibilitat". Amb aquestes paraules, un dels investigadors dels Mossos d'Esquadra que va portar el cas de la brutal violació d'una menor a Igualada el 2021, ha descartat qualsevol altre sospitós que no sigui Brian Raimundo Céspedes, l'home que des d'aquest dilluns s'asseu al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona. L'agent ha declarat que no té "cap dubte" que el violador és ell. Els Mossos van arribar a aquesta conclusió després de cinc mesos d'investigació, durant els quals van recollir nombroses proves que incriminaven Brian Raimundo. Aquest dimarts han repassat totes aquestes evidències durant la segona sessió del judici. L'acusat s'enfronta a fins a 45 anys de presó per haver violat la menor i també per haver-la intentat assassinar.

Tal com va explicar l'ARA durant la instrucció judicial, un dels desllorigadors del cas va ser la revisió de les càmeres de seguretat que resseguien el recorregut que van fer la víctima i Brian Raimundo aquella nit (la castanyada del 2021) pel polígon de les Comes d'Igualada. Ella tornava sola d'una discoteca en direcció a l'estació de tren i, tal com va revelar el visionament de 155 càmeres i ara ha explicat la inspectora en cap de la Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS) de la policia, Kira Estrada, un home que anava vestit de color negre, amb una motxilla també negra i unes vambes blanques la va seguir. En un moment donat, va començar a córrer darrere d'ella. Que el pare de la víctima tingués la seva ubicació activada va ser clau per resseguir els seus passos.

Concretament, entre les 6.14 h i les 6.42 h tant la víctima com l'acusat van desaparèixer de les imatges, ja que, segons han relatat els Mossos, eren a l'interior del carreró on van tenir lloc els fets. A les 6.42 h, les càmeres del polígon van tornar a gravar l'acusat, però no la víctima. Una de les càmeres també va enregistrar com Brian Raimundo portava als braços la jaqueta que duia la víctima aquell dia. Ningú que passés aquella nit per allà que no fossin ells va estar tanta estona sense sortir en cap càmera. En aquell moment, els Mossos sabien qui era el principal sospitós, però no com es deia.

L’acusat de violar una menor a Igualada el 2021 i intentar matar-la, just abans de començar el judici a l’Audiència de Barcelona

Al final, una casualitat va fer arribar els Mossos fins a Brian Raimundo. Durant els cinc mesos que va durar la investigació, els agents van analitzar tots els fets delictius que hi havia hagut aquella mateixa nit a Igualada. Això els va portar a descobrir que unes hores abans, cap a les dues de la matinada, hi havia hagut un incident amb el trencament del retrovisor d'un vehicle en què havien participat 11 persones i el propietari del vehicle havia gravat els fets.

Al veure al vídeo, els Mossos van veure que una de les 11 persones del grup coincidia plenament amb el jove que havien vist en una de les càmeres de seguretat del polígon. La roba, l'alçada, la motxilla... tot. Finalment, van parlar amb alguns d'aquests homes que havien trencat el retrovisor i van arribar fins a Brian Raimundo. Pel camí hi va haver diversos sospitosos, però tots es van descartar. Així, l'abril del 2022 van detenir el principal sospitós i van sumar dues proves més de pes a la investigació: la ubicació del mòbil de Brian Raimundo era igual que la de la víctima durant aquells minuts i van trobar l'ADN de la menor a la roba que l'acusat portava aquell dia.

Reconstrucció

Un dels investigadors ha relatat que, quan la víctima estava "més serena" i recuperada de l'agressió (va haver de passar sis cops pel quiròfan i encara arrossega moltes seqüeles), van convenir amb ella i el seu pare d'anar fins a la zona on havien tingut lloc els fets i fer el mateix recorregut que havia fet aquella nit. L'agent ha explicat que la jove no recordava gairebé res, però sí que va rememorar moments puntuals en què "tenia molt de fred". Un d'aquests moments coincidia en el punt on els camioners van trobar la jove estirada a terra, pràcticament inconscient. De fet, aquest investigador ha dit que li va cridar molt l'atenció que la jove s'aturés en una rotonda i recordés haver-se girat. Segons el mosso, en aquest punt és on les càmeres de seguretat van captar l'acusat corrent cap a ella.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats