Com els Mossos van trobar el presumpte violador d’Igualada?

Un atac a un cotxe, 155 càmeres, els mòbils i la roba que el detingut tenia a casa, les claus per resoldre el cas

4 min

BarcelonaVan passar 171 dies des de la brutal violació d’Igualada fins que els Mossos d’Esquadra van detenir Brian Raimundo C.M., un noi de 21 anys que ara està empresonat a Brians 1. La investigació s’havia portat amb molt secretisme i discreció, però ja feia unes setmanes que anaven al darrere del presumpte autor. Com el van trobar? Ara que s’ha aixecat el secret de sumari de l’anomenat cas Nit, els Mossos i el jutjat d'instrucció 4 d'Igualada han explicat les proves que han recollit per vincular el detingut amb l’agressió sexual i l’intent d’assassinat a una menor de 16 anys. Una de les claus són les imatges: revisant 155 càmeres de seguretat pròximes a la discoteca Èpic d’Igualada van veure que un home feia el mateix recorregut que la víctima.

Escenari reconstruït amb les proves de la violació d’Igualada
Cronologia i localitzacions de la matinada de l’1 de novembre del 2021

Lloc de l’agressió

6.16 - 6.40 h Descampat del carrer Països Baixos, a tocar de l’avinguda Europa. El presumpte violador comet l’agressió sexual i l’intent d’assassinat i deixa la víctima inconscient i despullada. Un camioner la troba al cap de mitja hora

6.41 - 6.50 h Un altre cop diverses càmeres d’empreses i bars graven el detingut amb la seva indumentària: caputxa posada, pantalons, vambes, motxilla i carregant al braç roba de la víctima

2

6.13 - 6.15 h Diverses càmeres capturen la menor caminant i el detingut acostant-s’hi cada vegada més

1

Discoteca Èpic

Local d’on surt la víctima després de passar-hi la nit

6.50 h Una càmera del carrer Guimaraes grava el detingut sense caputxa

El recorregut final de l’agressor es traça amb les antenes a les quals es connecta el seu mòbil

3

Domicili de l’agressor

El 21 d’abril, després de més de cinc mesos d’investigació, els Mossos escorcollen el pis on vivia el presumpte violador. Troben la mateixa roba que portava la nit de l’agressió i en una peça localitzen ADN de la víctima

Lloc de l’agressió

6.16 - 6.40 h Descampat del carrer Països Baixos, a tocar de l’avinguda Europa

6.41 - 6.50 h Un altre cop diverses càmeres graven el detingut amb la seva indumentària

2

6.50 h Una càmera del carrer Guimaraes grava el detingut sense caputxa

1

Discoteca Èpic

Local d’on surt la víctima després de passar-hi la nit

6.13 - 6.15 h Càmeres capturen la menor caminant i el detingut acostant-s’hi

El recorregut final es traça amb les antenes a les quals es connecta el seu mòbil

3

Domicili de l’agressor

El 21 d’abril, després de més de cinc mesos d’investigació, els Mossos escorcollen el pis on vivia el presumpte violador

Lloc de l’agressió

6.16 - 6.40 h Descampat del carrer Països Baixos, a tocar de l’avinguda Europa

6.41 - 6.50 h Un altre cop diverses càmeres graven el detingut amb la seva indumentària

2

6.50 h Una càmera del carrer Guimaraes grava el detingut sense caputxa

1

Discoteca Èpic

Local d’on surt la víctima després de passar-hi la nit

6.13 - 6.15 h Càmeres capturen la menor caminant i el detingut acostant-s’hi

El recorregut final es traça amb les antenes a les quals es connecta el seu mòbil

3

Domicili de l’agressor

El 21 d’abril, després de més de cinc mesos d’investigació, els Mossos escorcollen el pis on vivia el presumpte violador

No era el primer cop que les càmeres el captaven aquella nit i matinada de Tots Sants. Una estona abans de la violació, havien gravat un grup d’onze joves que havien atacat un cotxe. Un dels nois portava la mateixa roba que l’home al qual, més tard, es veia seguint la víctima, tot i que es tapava amb una caputxa i no se’l podia reconèixer. Però la roba el delatava i se’l podia identificar com el mateix home que s’acostava a la menor. Cinc sistemes de videovigilància d'empreses del polígon Les Comes d'Igualada van enregistrar-lo perseguint la víctima. La primera càmera els va captar amb 47 segons de diferència. A partir d'aquí, però, l'home va anar "accelerant" el pas, diu el jutge, fins que va abordar la menor. L'última càmera els va gravar amb poc més de dos segons de diferència.

L’agressió sexual i l’intent d’assassinat no van quedar enregistrats perquè les càmeres els van perdre la pista durant uns 20 minuts. Es va cometre entre un quart i tres quarts de set de la matinada en un descampat del carrer Països Baixos d'Igualada, a tocar de l'avinguda Europa. El jutge destaca la "brutalitat" de l'atac, a nivell físic i sexual, i que després de gairebé acabar amb la vida de la menor l'agressor la va deixar abandonada i despullada en un lloc "fred, inhòspit" i desert. Segons el magistrat, si no hagués sigut pel camioner que la va trobar inconscient al cap de mitja hora i per la ràpida intervenció dels serveis mèdics, la noia hauria mort.

Després de l'interval de 20 minuts, una altra càmera va tornar a gravar l'home en direcció al centre d'Igualada. L’home portava penjades al braç diverses peces de roba de la víctima. Sis sistemes de videovigilància més van captar el camí de retorn de l'agressor a casa seva, al carrer Sant Sebastià d’Igualada –a dos quilòmetres de la discoteca–. L'última càmera el va enregistrar sense la caputxa amb la qual es tapava en les imatges anteriors: durant la destrossa del cotxe, mentre seguia la menor i després d'agredir-la.

Però les càmeres no són l'única pista. També les dades dels repetidors de telefonia el delaten. Els Mossos van fer una recreació dinàmica del recorregut i van comprovar com les diferents antenes de telefonia de la zona ubicaven el mòbil del detingut i el de la víctima en el lloc i el moment de l'atac. A més, els investigadors van traçar la resta del trajecte de l'agressor amb les antenes a les quals es va connectar el seu mòbil fins que va arribar al pis. El jutge assegura que tot "coincideix". Al mòbil del noi van localitzar una captura de pantalla de Google Maps d'aquella matinada d'un recorregut de l'avinguda Europa al domicili on vivia.

Descartats altres sospitosos

Les càmeres que van captar l'agressor i la menor van gravar altres persones i vehicles als extrems del carrer Països Baixos. Els Mossos van analitzar els moviments de nou vianants i 46 vehicles, però l'informe policial els va "descartar" com a sospitosos perquè no va veure que ningú fes "una parada" o "un moviment sospitós", recull el jutge. Cap dels vianants va arribar a accedir al carrer, a diferència del que va fer el presumpte violador.

Els Mossos, en la investigació que ha liderat la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS), també van posar el focus en l’entorn de la menor i van revisar les denúncies de l’últim any a Igualada per exhibicionisme, baralles, agressions i abusos sexuals i robatoris violents per analitzar els autors i els seus antecedents. A més, van estudiar els altres incidents delictius que van passar l’1 de novembre a Igualada, com ara la destrossa del cotxe en la qual havia participat el presumpte violador, i, segons ha pogut saber l’ARA, van fixar-se en un circ que estava instal·lat a pocs metres de la discoteca i que no havia estat abans a la ciutat.

Mossos de la policia científica recollint indicis a casa del detingut.

Fa una setmana, quan els Mossos van detenir Brian Raimundo C.M., van escorcollar el pis on vivia i també el domicili de la seva exparella. A casa del detingut van localitzar més proves. Hi van trobar una peça de roba del noi que tenia restes d’ADN de la víctima i tota la vestimenta –una motxilla, unes vambes, una dessuadora, una jaqueta i uns pantalons– que les càmeres van captar que portava la nit i matinada de la violació. Per identificar-lo com a autor i localitzar l’ADN, els Mossos han definit de "crucials" les noves tecnologies forenses que han utilitzat. Durant les vuit hores d’escorcoll al pis del detingut, la policia científica va fer servir reactius químics i càmeres especials en diferents espectres de llum per veure fluids humans que no es poden detectar a simple vista.

Segons els Mossos, des del principi de la investigació dues agents del Grup d’Atenció a la Víctima de Violències Sexuals van acompanyar la menor i han mantingut el contacte amb la noia i la seva família.

stats