Tribunals

El crim de les bessones arriba a judici: ¿van planificar l'assassinat del Pedro?

La Fiscalia demana més de 24 anys de presó per als tres acusats

3 min
Els tres acusats durant la primera sessió del judici aquest dilluns.

BarcelonaAquest és un crim que ja se sap qui el va executar, però no del tot qui el va idear. La nit del 9 al 10 d'agost del 2021, en un pis del carrer Porto de Sabadell, van matar a cops Pedro Fernández, de 55 anys. "El meu client no és innocent", ha afirmat aquest dilluns, en la primera sessió del judici a l'Audiència de Barcelona, l'advocat Juan Manuel Taberner. El seu client és Isaac Gil, el cunyat del Pedro, i aquella nit va agafar una pota de cabra i va colpejar fins a dotze vegades el cap de la víctima. El Pedro estava dormint. El primer cop ja el va deixar mig estabornit, però, segons el relat de la seva defensa, va aconseguir aixecar-se i va fugir pel passadís. Va rebre un altre cop al cap. Va aconseguir sortir al replà del quart pis mentre l'Isaac el perseguia per darrere amb l'objecte metàl·lic. Finalment, va caure a terra i l'Isaac el va arrossegar escales avall fins al replà del tercer pis mentre li continuava clavant cops. Va morir per un traumatisme cranioencefàlic amb hemorràgia interna. Aquest assassinat, però, no es coneix com el crim de l'Isaac, sinó com el de les bessones.

El Pedro i l'Isaac es coneixien perquè eren les respectives parelles de dues germanes bessones: Dolores Vázquez, la xicota del Pedro, i Pilar Vázquez, la de l'Isaac. Aquella nit, tots quatre eren al pis del carrer Porto, on vivia la Dolores, i el judici que ha començat aquest dilluns intentarà aclarir si les bessones i l'Isaac van planificar el crim del Pedro. Aquesta és la posició de la Fiscalia, que demana més de 24 anys de presó per als tres, i de l'acusació particular, Joan Pagan, que representa la filla del Pedro. Tant Pagan com el fiscal s'han dirigit al jurat popular que determinarà la culpabilitat dels acusats i han assegurat que tots tres van idear un pla per matar la víctima. Les defenses de les dues bessones, però, afirmen que com a molt elles van encobrir el crim de l'Isaac. Al darrere de tot plegat hi hauria uns suposats maltractaments del Pedro a la Dolores que el judici haurà de demostrar.

Existís o no, el pla va fer aigües per totes bandes. Primer de tot, el Pedro va poder sortir del pis i el soroll va despertar alguns veïns de replà, que van gravar per l'espiell alguns moments clau. Un és com l'Isaac va colpejar el cap del Pedro, però també van enregistrar com les dues bessones netejaven la sang de terra minuts després. Els mateixos veïns van avisar la policia, que quan va aconseguir entrar al pis de la Dolores es va trobar el cadàver del Pedro embolicat amb una manta. La cosa no acaba aquí. Hi ha diverses proves que podrien apuntar cap a un pla premeditat. Per exemple, un àudio de la Pilar a la seva parella, l'Isaac, planificant el crim del Pedro. També hi ha un missatge de la Pilar dient a l'Isaac la nit dels fets que havia de portar una manta. El pla, segons l'escrit de l'acusació particular, era enterrar-lo al bosc, però els van enxampar abans.

Les defenses

"Aquesta persona no és culpable, i aquesta defensa està en disposició de demostrar-ho", ha avisat el lletrat de la Pilar, la mateixa postura que ha verbalitzat la lletrada de la seva germana bessona. Les defenses de les acusades han assegurat que en el moment dels fets patien depressió perquè la víctima "maltractava" la seva parella i han demanat la seva absolució. En cas de condemna, han instat el jurat a fer-ho per un delicte d'encobriment. La defensa de l'Isaac, però, segueix una altra estratègia. Ell ja ha admès que és l'executor del crim, però vol evitar ser condemnat per assassinat esgrimint que no hi va haver acarnissament ni premeditació. "Pedro va patir molt més del necessari per morir", ha sentenciat, en aquest sentit, el fiscal. L'Isaac i la Pilar es troben en presó preventiva, mentre que la Dolores està en llibertat provisional gràcies a un recurs. La sessió continuarà aquest dimarts amb les declaracions dels tres acusats i diversos testimonis.

stats