Tribunals
Societat Justícia 07/03/2022

Demanen prop de 3 anys de presó per assetjar una votant de l'1-O: "Com gaudia quan et trencaven les mans"

La víctima assegura que es va sentir "molt agredida" i que "tenia por d'anar pel carrer"

2 min
Dos dels acusats, d'esquenes durant el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaTres dies després que un policia nacional li causés una lesió a la mà a l'IES Pau Claris durant el referèndum de l'1-O, una veïna de Barcelona, Marta Torrecilla, va ser sotmesa a una campanya d'assetjament telefònic: en poques hores el seu mòbil es va col·lapsar amb més de 7.800 missatges de WhatsApp, 315 trucades i 791 SMS. La van incloure en setze grups de WhatsApp, entre ells un de titulat "Arriba España, hija de puta" on en pocs minuts la van humiliar i vexar. "Com tens els ditets?", "Com gaudia quan et trencaven les mans", "Mira el DNI, porca", li van dir, a més d'esmentar el nom d'un negoci que havia tingut: "Et cremarem el local". Aquest dilluns, l'Audiència de Barcelona ha jutjat tres dels membres d'aquest grup, juntament amb un quart home que hauria enviat un dels SMS rebuts per ella amb referències sexuals i insults. L'acusació particular –que representa la dona– demana dos anys i nou mesos per als quatre processats, mentre que la Fiscalia demana 21 mesos de presó per als tres primers acusats i una multa per al quart.

Torrecilla ha explicat durant el judici que en poc temps va rebre "milers de missatges al mòbil": "Estava molt cohibida, tenia por, nervis, patia insomni. Em vaig sentir molt agredida i atacada, tenia por d'anar pel carrer", ha explicat. Després dels fets es va canviar de mòbil i de línia, i fins i tot la va posar a un altre nom per evitar que la tornessin a localitzar.

Els tres processats acusats d'incloure-la al grup de WhatsApp no han aclarit com en van obtenir el número de telèfon. Una de les hipòtesis de la investigació és que fos a través de Forocoches, el mateix portal a través del qual es van difondre les dades de la víctima de La Manada, però aquest extrem encara està sota investigació. El processat que feia d'administrador del grup ha dit que una tercera persona li va demanar d'incloure'l i que ell ho va fer. Ha assegurat que quan va veure els missatges, ell mateix va expulsar la noia del grup i després en va sortir ell. Tant aquest processat com els altres dos han reconegut haver escrit els missatges, però han assegurat que "desconeixien" que el número de telèfon fos el de Torrecilla.

Moment en què la policia agredeix Marta Torrecillas

Pel que fa al quart acusat, ha negat haver escrit un SMS carregat de referències sexuals a la víctima, on la insultava i la qualificava de prostituta i acabava dient-li, en to d'amenaça: "Descansa en pau". L'home ha assegurat que el mòbil des d'on es va enviar el missatge era el de la seva mare, de 103 anys, que estava ingressada en una residència l'octubre del 2017, i ha insinuat que algun dels treballadors del centre podria haver-lo agafat.

Les explicacions no han convençut les acusacions, que les han qualificat d'"inversemblants". La Fiscalia assegura que els acusats van actuar a consciència a l'hora d'incloure el mòbil de la noia al grup de WhatsApp, que sabien perfectament qui era i que precisament per això la van voler "ridiculitzar i humiliar". L'advocat de Torrecilla, Xavi Monge, ha demanat un "exercici de reparació moral". En canvi, les defenses han demanat l'absolució dels acusats i un dels lletrats ha culpat Torrecilla d'exposar-se públicament l'1-O.

L'expulsió de policies es jutjarà a l'Audiència

Aquest dilluns també s'havia de jutjar a Arenys de Mar dos regidors de l'Ajuntament de Pineda i el cap de la Policia Local per l'expulsió de 496 policies de dos hotels del municipi durant l'octubre del 2017. La Fiscalia els acusa de coaccionar els hotelers perquè fessin fora els agents i els demana tres anys de presó. Dos dels acusats havien negociat un pacte amb el fiscal, però el tercer no s'hi avenia. Finalment, el fiscal ha al·legat que, com que aquest tercer processat encara exerceix de policia, se l'ha de jutjar a l'Audiència. Ara es buscarà data per al nou judici.

stats