Tribunals

Estafats i sense casa: demanen 20 anys de presó a una trama d'advocats i notaris per haver enganyat 128 famílies

Un dels acusats compleix condemna a Tailàndia per haver assassinat un empresari lleidatà

2 min
Pisos en construcció a Barcelona

BarcelonaEntre el 2009 i el 2015 una trama d'advocats i notaris va fer fortuna a costa d'estafar 128 famílies, que ja arrossegaven deutes econòmics i que van acabar veient com es quedaven sense casa per culpa d'una estafa. Segons la Fiscalia, buscaven persones amb baixos coneixements financers i de dret per oferir-los un préstec personal. La contrapartida era que havien de posar el seu habitatge com a garantia. Però en realitat el que buscava l'organització era apropiar-se "definitivament" de la casa, pagant una quantitat ridícula (entre 5.000 i 15.000 euros) o fins i tot sense donar-los ni un cèntim a canvi. I en el cas de 128 famílies els va funcionar: la trama es va quedar amb el seu habitatge i ells no van veure ni un euro.

La Fiscalia demana fins a 20 anys de presó per als membres de la trama, en un cas en què el Col·legi d'Advocats de Barcelona i el de Notaris també són acusació. Les dues institucions demanen una pena similar –i en alguns casos lleugerament superior– als processats. Un dels acusats és un notari que ja va ser suspès de funcions fa temps arran del cas i l'altre és Artur Segarra, l'advocat que compleix condemna a Tailàndia per haver assassinat i esquarterat un empresari lleidatà el 2016. Segarra havia fugit a aquest país per escapolir-se precisament per la investigació d'aquesta trama, que es considera una de les majors estafes immobiliàries de la història de l'Estat.

La "clau" del frau

Segons la Fiscalia els acusats formaven un "grup estable" que tenia un únic objectiu: enganyar les famílies, la majoria matrimonis d'edat avançada, oferint-los un préstec personal quan en realitat el que els endossaven era un contracte de compravenda del seu habitatge. De fet, molts dels afectats van ser finalment desnonats de la casa on havien viscut bona part de la seva vida. La clau de l'estafa és que es pacta amb els clients que els diners del suposat préstec no els rebran immediatament, sinó en diferit i sense cap garantia pel que fa a la casa.

Perquè l'estafa funcionés era imprescindible el paper dels notaris implicats en la trama, que eren les persones que donaven fe de la compravenda dels habitatges com si es tractés d'una operació legal, quan en realitat amagava un préstec fantasma que les víctimes no van arribar a percebre mai. La Fiscalia els acusa d'infringir "massivament" els codis i les normes que regeixen la seva actuació.

A més del delicte d'estafa, la Fiscalia acusa els processats d'organització criminal, de blanqueig i de falsedat documental. A part d'imposar-los la pena de presó, demana que el tribunal que jutgi els acusats els inhabiliti per exercir d'advocats o de notaris i també per fer negocis immobiliaris.

stats