Tribunals

Fiança de 20 milions a Iqoxe per l'explosió mortal del 2020

La jutgessa del cas envia definitivament a judici l'empresa i els tres exdirectius processats per la mort de tres persones

2 min
Explosió a l'empresa IQOXE de Tarragona

BarcelonaGairebé quatre anys després de l'explosió de la planta d'Iqoxe al polígon petroquímic de Tarragona, en la qual van morir tres persones i tretze més van resultar ferides, la jutgessa que ha investigat el cas ha enviat definitivament a judici l'empresa i tres dels exdirectius a qui responsabilitza directament dels fets. En un dels seus últims escrits, la magistrada insistia que les proves acrediten que a la química "s’havia instaurat una dinàmica de treball amb presència de pressió laboral per part de la direcció de l’empresa, amb greus incompliments de la normativa laboral i de seguretat", i que aquest cúmul d'irregularitats va acabar desembocant en l'explosió mortal. Ara ha fixat per als acusats una fiança de 20 milions d'euros per cobrir eventuals indemnitzacions si els acaben condemnant, i els ha donat 24 hores per dipositar-la als jutjats.

La jutge responsabilitza els tres exdirectius (el CEO de la fàbrica, el seu número dos i el cap de seguretat) de tres homicidis imprudents, tretze delictes de lesions imprudents (en diferents graus), un delicte d'estralls i de danys i un delicte contra la seguretat dels treballadors. La Fiscalia demana onze anys de presó per als acusats, entre les peticions de les acusacions populars: l'Ajuntament de Tarragona sol·licita entre set i deu anys de presó per a l'excúpula de l'empresa, i la CUP eleva la pena fins als tretze anys de presó.

"Deficiències"

El 14 de gener de 2020 l'explosió d'un reactor de la planta va provocar la mort de dos operaris i la d'un veí del barri de Torreforta de Tarragona que va rebre l'impacte d'un dels fragments del reactor, que va sortir disparat i va provocar ferides a tretze persones més. La jutgessa conclou que l'empresa feia temps que només estava preocupada per "incrementar la producció" i "reduir els costos", i que això va derivar en una sèrie de "deficiències" en matèria de seguretat.

En la seva última resolució la jutgessa manté en llibertat provisional els tres exdirectius de la planta, però adverteix que si no dipositen la fiança "s'actuarà d'acord amb el que estableix la llei". En aquest sentit, s'apunta també a la responsabilitat directa d'Iqoxe i de la companyia d'assegurances AIG Europa en el cas. Més enllà d'assegurar els diners per a les indemnitzacions de les víctimes, la magistrada també dona un termini de 20 dies als acusats per presentar el seu escrit de defensa.

stats