Tribunals

La jutge insisteix en "els greus incompliments" d'Iqoxe per l'explosió del 2020

La magistrada tomba l'últim recurs de la petroquímica per intentar que s'arxivi la causa per la deflagració que va matar tres persones

2 min
Explosió a l'empresa IQOXE de Tarragona

TarragonaLa jutge que investiga l'explosió de la química Iqoxe del 14 de gener del 2020, en la qual van morir tres persones i tretze més van resultar ferides, ha desestimat el recurs presentat per l'empresa en què demanava arxivar el cas i exculpar els investigats, segons ha pogut saber el diari ARA. En el recurs, la defensa d'Iqoxe assegurava que les imputacions havien quedat "desvirtuades" perquè durant la instrucció s'havia demostrat que els propietaris de l'empresa havien actuat correctament. També denunciava que no s'havien tingut en compte les aturades que s'havien fet a la fàbrica per desenvolupar tasques de manteniment i reparació, i també que s'havien comès altres errors en la fase d'investigació.

L'empresa va recórrer el juliol passat la decisió de la jutge de tancar la primera fase d'investigació, que deixava la química a un pas del judici, perquè entenia que havia quedat demostrat que l'empresa feia temps que només estava preocupada per "incrementar la producció" i "reduir els costos", i que això va derivar en una sèrie de "deficiències" en matèria de seguretat. 

En el seu nou escrit, la jutge del cas insisteix ara que els indicis provisionals acrediten que "s’havia instaurat una dinàmica de treball amb presència de pressió laboral per part de la direcció de l’empresa, amb greus incompliments de la normativa laboral i de seguretat". A més la instructora defensa la investigació del cas i recorda que "s'han seguit el total de garanties de contradicció, designa de perits, i hi consten la totalitat dels elements indiciaris en relació a cadascun dels investigats". Fonts d'Iqoxe han explicat al diari ARA que no es conformen amb aquesta resposta i que ja estan preparant un nou recurs per presentar-lo a l'Audiència de Tarragona.

"La decisió de la jutge evidencia que hi ha elements suficients per enjudiciar l’empresa i els seus responsables per incompliments greus en l'àmbit laboral i de seguretat i també la manca de fiscalització per part de les administracions, tant de la Generalitat com locals", ha valorat Eva Miguel, exregidora de la CUP (que exerceix una de les acusacions en la causa) a l'Ajuntament de Tarragona. La CUP és una de les parts que es van oposar al recurs presentat per l'empresa. Des de la formació anticapitalista confien que "aquest judici esclareixi els fets i es depurin responsabilitats i que sigui un punt d'inflexió per acabar amb la impunitat de les químiques i les complicitats polítiques i econòmiques".

Fins a 13 anys de presó

A l'espera del nou recurs, la causa continua seguint el seu camí. Després que la jutge tanqués la fase d'instrucció, les acusacions han presentat els seus escrits al jutjat número 1 de Tarragona i totes, tret de la de l'Ajuntament de la Canonja, que ha decidit retirar-se, van endavant. L'acusació particular que exerceix l'Ajuntament de Tarragona demana entre sis anys i nou mesos i 10 anys de presó per a la cúpula de l'empresa química, mentre que l'acusació popular de la CUP demana 13 anys per a cada un dels tres acusats. Només queda per conèixer les peticions de pena de la Fiscalia.  

stats