Tribunals

Un fiscal vetllarà pels drets dels consumidors en les demandes contra aerolínies o per clàusules bancàries abusives

El ministeri públic crea una figura especialitzada en consum a Barcelona

2 min
Aeroport de Barcelona

BarcelonaPosar una demanda contra una companyia aèria per la cancel·lació d'un vol o contra un banc per una clàusula abusiva en una hipoteca pot arribar-se a convertir en una batalla de David contra Goliat en què els consumidors tenen la sensació de tenir les de perdre i que s'acaben vulnerant els seus drets. Ara la Fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, ha ordenat crear una nova figura que té com a missió protegir els drets dels consumidors en aquest tipus de procediments. Es tracta d'un fiscal que s'especialitzarà en demandes civils en matèria de consum, una figura inèdita fins ara a l'Estat.

El nou servei, que liderarà la fiscal Paloma Pelegrín, s'encarregarà de perseguir qualsevol mena de pràctiques abusives, fraus i irregularitats en matèria de consum, i estarà interrelacionat amb altres serveis especialitzats de la Fiscalia, com ara la Fiscalia Contenciosa Administrativa (que és la que porta les relacions, en general, contra les administracions públiques), la de Violència contra la Dona, per exemple per casos com els anuncis sexistes, o la Fiscalia de Menors.

Víctimes vulnerables

L'objectiu del nou servei especialitzat de la Fiscalia és donar una millor protecció en matèria de consum a usuaris especialment vulnerables en aquests procediments i acostar-se el màxim possible a les necessitats dels ciutadans. Per exemple, les persones grans o amb algun tipus de discapacitat en procediments per clàusules terra o condicions abusives de contractes de la llum o el gas.

Però la Fiscalia també vol tenir un control i una especialització més grans en una matèria que genera una allau de demandes als jutjats cada any i en la qual sovint la resposta judicial s'allarga en el temps, pel volum d'assumptes a tramitar: el trànsit.

Delictes de trànsit

De fet, la fiscal en cap de Barcelona ha reforçat altres serveis especialitzats, com el de delictes econòmics que també portarà matèries relacionades amb el contraban a partir d'ara, o els delictes de trànsit. Si bé existia una especialització en la Fiscalia per a aquest tipus de delictes viaris, no hi havia cap fiscal concret que s'encarregués exclusivament de la matèria, com sí que s'ha fet ara amb el nomenament en exclusivitat de la fiscal Isabel López Riera. El reforç ha de servir per impulsar la investigació de les infraccions al volant, la majoria de les quals (més del 40%) es cometen per conduir begut. I també per garantir les indemnitzacions a les víctimes.

En aquest sentit, López Riera mostra la seva preocupació pels accidents comesos per vehicles de mobilitat personal (VMP) com ara els patinets elèctrics. Si bé en els accidents amb turismes o altres tipus de vehicles implicats és més fàcil garantir aquest tipus de compensacions perquè disposen d'una assegurança obligatòria, en el cas dels VMP això no passa. Tampoc no hi ha cap manera d'identificar el conductor si marxa del lloc de l'accident. Malgrat que de vegades la policia revisa càmeres de videovigilància de la zona on s'ha produït l'accident, les tasques per localitzar el conductor del patinet infractor es fan "molt difícils", admet López Riera, que reclama que es fixi una assegurança obligatòria per a aquest tipus de vehicles.

stats