Discriminació
Societat Justícia 02/02/2023

Demanen presó per a un conductor de bus per estirar el vel a una dona i esgarrapar els seus fills

El xofer de TMB hauria humiliat la família fent que baixés del vehicle: "Us agrada viure gratis en aquest país"

2 min
Un autobús de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaDimarts vinent un conductor d'autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) s'asseurà al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona per haver discriminat una família àrab que va acabar baixant del vehicle després de la humiliació patida a la línia V19 de Barcelona el maig del 2020. "Us agrada viure gratis en aquest país", els va etzibar a una dona i als seus tres fills menors d'edat després que un d'ells tingués un problema a l'hora de validar la targeta de transport. El conductor va acabar baixant darrere seu, va estirar el vel a la dona i va esgarrapar i empènyer els nens quan intentaven defensar la seva mare. La Fiscalia demana 10 mesos de presó per al xofer, una multa de 6.750 euros i una ordre d'allunyament perquè no pugui acostar-se a les víctimes ni comunicar-s'hi durant quatre anys.

La fiscal del cas explica en el seu escrit d'acusació que el conductor ja s'havia fixat en la procedència de la família quan van entrar al vehicle, després que la mare s'acostés a la cabina per comentar que tenien un problema amb un dels bitllets, i va decidir "ridiculitzar-los" pel seu origen, "convidant-los a baixar" davant la resta de passatgers, alguns dels quals van acabar sumant-se a la mofa.

"Tant van incomodar aquelles paraules la família que la mare i els fills van decidir baixar" de l'autobús, explica la fiscal. Quan ja eren fora del vehicle, el conductor va sortir de la cabina i els va seguir, i va estirar el vel de la dona mentre intentava fotografiar-la amb el mòbil i li deia: "Si has de viure així, ves-te'n al teu país" i "Puta, marxa al teu país". Els fills van intentar defensar la mare i el xofer se'ls va treure de sobre amb empentes i esgarrapades, tot i que era "conscient" –assegura la fiscal– que podia fer mal als menors, que tenien 14, 9 i 3 anys en el moment dels fets. D'aquí que més enllà del delicte d'odi, la representant del ministeri públic també acusi l'home per tres delictes de lesions.

Trucada a la policia

Segons l'escrit, l'home només va parar quan diversos vianants li van recriminar l'actitud i va sentir la dona demanant a la filla adolescent que truqués a la policia. "Sí, truca'ls, a veure si t'envien al teu puto país", els va cridar abans de tornar a pujar a l'autobús i reprendre la marxa. La Fiscalia fa responsable subsidiària l'empresa pública dels fets, tenint en compte que el xofer va atacar les víctimes mentre estava de servei.

stats