La Fiscalia investiga les deficiències dels equips de respiració dels Bombers

El ministeri públic obre diligències arran de la denúncia dels sindicats que demanaven la retirada dels equips

2 min
Bombers protestant a la plaça Sant Jaume de Barcelona, l'octubre passat.

BarcelonaLes deficiències dels equips de respiració dels Bombers arriben a la via judicial. La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació arran de la denúncia presentada pels sindicats dels Bombers de la Generalitat, que continuen demanant la retirada dels equips. De fet, els representants dels Bombers van demanar aquesta mesura a un jutjat social de Barcelona, que de moment ho ha desestimat, tot i que els sindicats ho recorreran.

Mentrestant, però, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA, la Fiscalia ha decidit donar curs a la documentació aportada pels sindicats, que consideren que el departament d'Interior i la Inspecció de Treball de la Generalitat podrien haver comès un delicte contra la seguretat dels treballadors perquè tenien constància de les deficiències dels equips i no van fer res per solucionar-ho.

Els sindicats van tenir constància d'aquestes deficiències a partir d'un peritatge encarregat a un dels fabricants dels respiradors, els equips que fan servir els bombers en cas d'un incendi en espais tancats o amb poc aire. Després d'estudiar els equips, l'empresa Draguer va alertar els responsables del cos que l'aire de les ampolles no complia amb els mínims de qualitat que recomana la normativa i que alguns dels components tampoc funcionaven correctament, de manera que hi podia haver “risc d'asfíxia” per als bombers que les fessin servir.

Aquest informe, entregat aquest mateix mes de març, contenia una anotació final en la qual el fabricant recordava que ja havia alertat d'aquesta problemàtica els responsables del cos en un altre peritatge del 2020 sobre un equip de respiració d'un bomber de Cornellà que es va aturar mentre estava sufocant un incendi. Els sindicats asseguren que no tenien constància d'aquest document, malgrat que els responsables del cos el coneixien tal com evidencia una de les converses intervingudes durant la investigació sobre possibles irregularitats en contractes de manteniment dels Bombers, un cas que porta el jutjat 14 de Barcelona.

Ara caldrà veure què conclou la Fiscalia, que si aprecia nous indicis de delicte, podria presentar una nova querella penal contra els responsables del cos.

stats