Justícia

Judicis amb jurat, una despesa cada cop més inassumible

Els casos amb un tribunal popular han augmentat un 150% en sis anys després d'un canvi legal

3 min
Un judici amb jurat recent a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaUn jutge presidint la sala. Una estrada amb la cadira de l'acusat al centre. A l'esquerra, el banc on s'asseuen la fiscalia, les acusacions i les defenses. I a la dreta, els nou membres del jurat popular. És la imatge que la majoria té al cap quan s'imagina un judici. En realitat, els judicis amb jurat són els menys habituals i també els més cars. El cost mitjà d'un d'aquests procediments pot arribar fàcilment als 6.000 euros. I això sense comptar les despeses ordinàries que qualsevol judici genera a l'erari públic (el sou del jutge, el fiscal, els funcionaris, el manteniment de la sala, la llum). Què els fa més cars? La remuneració que es dona als jurats per la feina que assumeixen durant aquests dies.

Qualsevol ciutadà pot ser cridat a formar part d'un jurat. Cada dos anys tots els habitants de la província majors de 18 anys entren en un sorteig aleatori en què es designen els candidats. Rebre la carta dient que ets candidat, no implica que t'hagin seleccionat per un judici. Cada cop que se n'ha de fer un, s'acaben designant 25 persones, entre les quals es fa una segona selecció. Aquesta tria es fa a l'Audiència i tots els candidats cobren uns 35 euros per anar-hi (estan obligats i a la feina els han de donar permís). Acusacions i defenses seleccionen 11 membres que formaran el jurat. Nou titulars i dos suplents. Cadascú d'ells cobra 77 euros per dia de judici. Si es fan sessions de matí i tarda cal afegir-hi el cost dels àpats. Durant aquests dies poden anar a dormir a casa, però si viuen fora de Barcelona se'ls paga el desplaçament. I mentre duri la deliberació del veredicte d'innocència o culpabilitat, l'hotel on han d'estar incomunicats.

Abans només es jutjaven amb jurat una llista molt curta de delictes: assassinats, homicidis o robatoris amb violència. Però un canvi a la llei el 2017 va ampliar aquest catàleg substancialment, i hi va incloure, per exemple, les violacions de domicili, un suborn per part d'un funcionari o càrrec públic o l'omissió de socors en un delicte de trànsit. Això ha fet que en els últims 6 anys, només a la demarcació de Barcelona, el nombre de judicis amb jurat hagin crescut un 151%. L'augment ha fet que la mateixa Audiència Provincial hagi publicat un protocol per agilitzar al màxim la tramitació d'aquests assumptes, pensant també en l'espai, ja que al Palau de Justícia de Barcelona només existeixen dues sales per fer jurats (tot i que se'n pot habilitar una tercera).

Fomentar les conformitats

"No hi ha més remei que potenciar les conformitats", considera la responsable del servei de jurat de la Fiscalia de Barcelona, Elena Contreras, que ja fa anys que en la seva memòria anual demana que s'excloguin de la llista de delictes l'omissió de socors, els suborns i les violacions de domicili. De fet, aquest últim delicte és el que concentra la majoria dels jurats actualment. Mentre estigui al catàleg del jurat, els fiscals intenten que es pugui arribar a una sentència de conformitat, en què defenses i acusacions pacten una condemna que implica el reconeixement dels fets i la reparació a les víctimes, a canvi d'una rebaixa de les penes.

L'any passat a l'Audiència de Barcelona es van fer 69 jurats, 32 dels quals van servir per ratificar acords de conformitat, la majoria per violacions de domicili. Però la llei del jurat també dificulta aquests pactes que en principi només es poden tancar per als delictes que no impliquin més de sis anys de presó. Per a la resta, encara que hi hagi una entesa entre defenses i acusacions pel que fa a les penes, només es pot aspirar a retirar part de la prova a practicar el judici amb jurat. Sigui com sigui, cal fer-lo, encara que sigui en la mínima expressió (lectura dels escrits i declaració dels acusats reconeixent els fets). I això implica que caldrà pagar la retribució i les despeses als 25 candidats i als 11 jurats seleccionats.

stats